E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 13 Юли 2017 21:10

Откриха Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив /снимки+видео/

Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив беше открито тази вечер на финалната кула на Гребния канал. На него присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на ОбС Пловдив Савина Петкова, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс и председателят на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев. 

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на официалното откриване на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени  в Пловдив. 

 

"Усилията на държавата, общината и Българската федерация по кану-каяк превърнаха Пловдив в един от световните центрове на гребните спортове. Тук е елитът на европейския кану-каяк, като имаме и 6 лодки – олимпийски шампиони от Игрите в Рио де Жанейро. Много от Вас са идвали и друг път в Пловдив и знаят, че се справяме отлично с организирането на подобни състезания. Искрено се надявам, че тези, които сте тук за първи път ще запазите България и Пловдив в сърцето си и ще се връщате с голямо желание”, заяви Кралев и пожела успех на 13-те българи, разпределени в 10 лодки, които ще участват в първенството. 

 

Общо 780 състезатели, представители на 36 държави пристигнаха за Европейския шампионат в Пловдив. 78 пък са спортистите с увреждания. 

   

Първенството бе открито от президента на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс, който похвали Българската федерация за свършената работа и благодари на Министерството на младежта и спорта за оказаната финансова подкрепа. ММС финансира шампионата с 400 000 лв.

    

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков приветства чуждестранните гости с „добре дошли” и изтъкна, че от града са  тръгнали много призьори от Олимпийски игри и шампиони на Европа и света. 

    

"Гордеем се с успехите си в кану-каяка и няма как да не подчертаем имената на пловдивските олимпийски, световни и европейски призьори и медалисти Любомир Любенов, Николай Бухалов, Петър Мерков, Бонка Пинджева и Станилия Стаменова. Предимствата на  пловдивския Гребен канал са известни по целия свят и аз искам да Ви уверя, че местното управление непрекъснато инвестира в надграждане и подобряване на инфраструктурата на съоръжението. Защото утвърждаването на Пловдив в център на гребните спортове е важен приоритет, по който работим последователно през последните години”, подчерта Титюков. 

Всички български лодки, участващи в Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану: 

 

К1 1000 м - Мирослав Кирчев 

К4 500 м - Тодор Колевски/Велиян Бъчваров/Кристиян Душев/Христо Реков 

С1 500 м Ангел Кодинов 

К2 1000/500 м Даниела Недева/Анастасия Лавренова 

К2 500 м Велиян Бъчваров/Христо Реков

К1 200 м Олимпия Душева К1 200 м Кристиян Душев 

С1 200 м Станилия Стаменова 

К2 200 м Олимпия Душева/Пламена Съйкова 

К2 200 м Даниел Караколев/Станислав Димитров.

Последно променена в Петък, 14 Юли 2017 21:24

Медия

Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив
banner728