E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 03 Декември 2017 11:07

Представиха „Джиро д’Италия-2018” - Фрум или Дюмулен

В Милано бе представен маршрутът на 101- вото издание на колоездачната Обиколка на Италия – „Джиро д’Италия” 2018. Първите три етапа ще са в Израел; следват още 18 отсечки, общо - 3546 км.

 

На събитието присъстваха: победителят в тазгодишното юбилейно /стотно/ „Джиро” – Том Дюмулен, двукратният победител в италианския Гран тур – Винченцо Нибали, младият призьор от авторитетната надпревара - Фабиан Ару, а така също и приключилият със спортната си кариера след този сезон двукратен победтел в „Джирото” – Алберто Контадор.

 

 

 

 

Всички тези майстори на педалите споделиха впечатления за маршрута през 2018-а, който директорът на състезанието Мауро Вени, и традиционната фирма организатор - RSC Sport, са подготвили за 101-ата надпревара.   

 

Организаторите на „Джирото” обявиха, че в памет на загиналия през годината голям италиански колоездач Микеле Скарпони, колоната ще мине през родния му град Филотрано.

 

Том Дюмулен: „Обичам всички „часовници” и ми допада фактът, че „Джиро” 2018 ще започне с такъв вид бягане - индивидуално. Ще се опитам да облека още в началото розовата фланелка на лидер. Два от планинските етапи – 14-ият /изкачването на връх Дзонколан/, и 15-ият, са особено трудни. Тепърва обаче ще проучва детайлно маршрута, във всеки случай обаче присъствието на Крис Фрум ще направи състезанието и по-трудно, но и по-интересно”.

 

Винченцо Нибали: „Винаги е добре да се състезаваш пред поддържащата те родна публика. Сицилийските етапи ще са в онази страна на острова, която не познавам добре. Никога например не съм се изкачвал по Етна откъм страната на обсерваторията. Жалко че загубихме Скарпони – щеше да е чудесно да сме един до друг нагоре, към Дзонколан. За последен път въртях на  тази височина, борейки се с Контадор /в 2011 г./, и беше много тежко. Що се отнася до Фрум – добре го познавам, преди няколко месеца се „бихме” с него във Вуелтата на Испания. Силен е не само той, но и целият тим, в който кара, така че е трудно да бъде победен”.

 

Фабио Ару: „Първата височина е особено важна и трябва да си в отлична форма още  на старта. Загубата на минути, а дори и на секнунди в началото на „Джиро д’Италия” после традно се наваксват... С Микеле Скарпони бяхме заедно дни, преди да загине, и продължавам да гледам видео и снимки с него. Не знам дали ще участвам в „Джирото”, но със сигурност присътствието на Фрум ще го направи много специално”.

 

Алберто Контадор: „Бях в Израел и видях трасето за индивидуалното бягане по часовник – то е много сложно технически и ако е дъждовно, може, освен сложно, да стане и опасно...Когато се сещам за моя приятел Микеле Скарпони, на лицето ми се появява усмивка – дори, когато беше уморен, той не спираше да се шегува”.

 

 

 

Мауро Вени, директор на „Джиро д’Италия”: „Всяка година Обиколката на Италия иска да разказва интересни истории, да показва прекрасни места. Регионит, в които ще премине колоната догодина, ще покажат на света част от своите традиции, от своя култура и неповторми пейзажи....Сто и първото издание ще бъде интересно с осемете планински финала, с множеството коварни етапи. Началото в Израел, първото извън географските предели на Европа, финалът пред Колизеума в Рим, целият маршрут ще се превърне във фантастична реклама не само от спортна гледна точка...И още нещо важно: Крис Фрум ще се опита да влезе в историята и с още едно постижение – след като това лято победи в „Тур дьо Франс” и „Вуелтата” на Испания, да  прибави трети последавотелен Гран тур–трофей – от италианското „Джирото".