E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 18 Юли 2017 20:16

Майкъл Матюс с победа в 16-тия етап на "Тур дьо Франс", отново е в битката за зелената фланелка

Австралиецът Майкъл Матюс от Sunweb спечели втората си победа на настоящия Тур дьо Франс, като днес взе инфарктно финалния спринт на етап номер 16. Размествания в генералното класиране няма, британецът Крис Фрум от Sky запази преднината си пред Ару и Барде. 

Матюс беше най-бърз по 165-километровото трасе от Льо Пюй-ен-Велай до Роман-Сюр-Изер за 3:38:15 часа.,Той изпревари във финалния спринт Едвалд Боасон Хаген (Норвегия) и Джон Дегенколб (Германия). Лидерите в състезанието завършиха в първата група от 22 състезатели, които финишираха с времето на победителя.

 

Така трикратният шампион и защитаващ титлата си от миналия сезон Фруум продължава води колоната с общо време 68:18:36 часа, като запази аванса си от 18 секунди пред Фабио Ару (Италия), от 23 секунди пред французина Ромен Барде и от 29 секунди пред Ригоберто Уран (Колумбия).

 

 

Етапът от 165 километра стана доста неприятен заради силните ветрове. Те успяха да разкъсат колоната, от което се възползваха Матюс и норвежецът Едвалд Боасон Хаген.

 

Те нямаха конкуренция на финала,  той като машината Марсел Кител този път закъса рано. Целият ден за тима му Quick-Step беше много лош. Лидерът му Дан Мартин загуби доста време в челото на класирането.

 

Германецът Кител се беше устремил към шеста етапна победа на този Тур. Но съотборниците от Sunweb му направиха рано разлика. Матюс беше изведен до победа още в междинния спринт, така успя да се приближи плътно на 29 точки от Кител в битката за Зелената фланелка.

 

Тактиката на Sunweb беше да откаже рано Кител. На три пъти не успя, но при атаката на една от височините немецът видимо изостана. Той нямаше и помощ от своя съотборник Филип Жилбер, който не стартира заради болест.

 

На финала  Грег ван Амермает от BMC спринтира рано, но не прецени силите си. Матюс показа страхотна мощ, за да завърши първи. Тройката оформиха Хаген (Dimension Data) и немецът Йон Дегенколб от Trek-Segafredo.