E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 19 Май 2017 19:41

Завишени нива на уран в селата Пъдарско, Драгойново и Болярино

Завишени нива на алфа активността във водата на няколко села в пловдивска област са отчели проби направени от РЗИ. Това научи PlovdivskiNovini.com. Забранено е ползването на питейната вода на населението, а от утре ще им бъдат осигурени водоноски от ВиК Пловдив.

По данни на ВиК във водата на селата Пъдарско, Драгойново и Болярино е установено съдържание на уран малко над допустимите стойности. Резултатите са станали ясни след тест в частна лаборатория. В понеделник ще бъдат взети повторни проби от водата в селата.

 

Шефът на дружеството Спартак Николов заяви, че са взети превантивни мерки заради завишената алфа активност от ВиК и РЗИ. Няма опасност за населението, защото миналата година данните от водата са били в норма, но заради новата евродиректива сега прагът падна двойно. Взети са нови проби от водата и са пратени за изследване с алфаспектрометрия, заяви Спартак Николов. Той каза, че до месец ще са ясни данните и уточни, че във всяко проучване може да има до 30 процента отклонение. От София трябва да кажат дали тази алфа активност се дължи на уран, полоний или друг химически елемент, защото стойностите им са много близки. Според Спартак Николов държавата трябва да повдигне въпроса за тази евродиректива, която в момента дава поводи за притеснения у хората. ВиК наблюдава водата всяка година и няма отклонения от нормите през годините, завърши Спартак Николов. 

 

По времето на социализма в Момино село предприятието Редки метали правеше уранови каптажи, като това беше едно от най-големите находища у нас. Добивът на уран е прекратен през 1990 година.

 

 

 

 

 

 

 

Последно променена в Събота, 20 Май 2017 09:45