E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Събота, 25 Ноември 2017 11:20

71 деца в Раковски заразени с хепатит А

71 от общо 89 случаи на хепатит А в ромската махала на град Раковски са при деца на възраст от 1 до 14 години.

Това съобщиха от Регионална здравна инспекция – Пловдив.

 

20 са заразените деца от 1 до 4 години, а 43 - на възраст от 5 до 9 години. 8 са случите на хепатит при деца от 10- до 14-годишна възраст. Останалите 18 от общо 89 заразени с хепатит А са на възраст от 20 до 59 години. 

 

От Регионалната здравна инспекция съобщиха още, че 43 от случаите са открити в организирани колективи – 34 от тях са в ОУ „Христо Смирненски“, 2 - в ОУ „Христо Ботев“, в ДГ с яслена група „Щастливо детство“ – 1 случай, и в ДГ с ЯГ „Иглика“ – 6 случая. 

 

Разпределени по пол, общо 46 от заразените са жени, а останалите 43 – мъже. 

 

Всеки хоспитализиран в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с диагноза „вирусен хепатит“ се проучва своевременно от служителите на Регионалната здравна инспекция. Незабавно се уведомяват общопрактикуващите лекари и организираните колективи – детски градини и училища, за активно наблюдение и изследване на контактните с носителя на заболяването. 

 

Служители на отдел „Противоепидемичен контрол“ извършват многократни проверки в училищата и детските градини в Раковски, като същевременно се оказва методична помощ за изпълнение на въведения дезинфекционен режим. 

 

Първите случаи на хепатит А в град Раковски са от 16 август.