E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Септември 2017 17:03

Благотворителност и помощ за двама нуждаещи се от Раковски по време на кулинарния фестивал

Фестивалът на селската кухна„Вкусовете от вчера-валоризация на културното наследство” предложи на посетителите да дегустират различни традиционни български рецепти от миналото и настоящето.
 На сцената с богата музикална програма се представиха самодейни групи от общината и  областта и професионалистите от орк."Калофер". Самодейни групи от региона бяха подготвили изложбени маси с традиционни местни ястия и напитки, като пити, баници сладкиши, ястия с месо и други, които гостите можеха да дегустират.
Кулинарният майстор Ангел Ангелов заедно със своите помощници забъркаха специалитет с месо и зеленчуци  в цветовете на българския трикольор в атрактивния си юнашки тиган. Изложбени и фирмени щандове с хранителни продукти също не липсваха, както и сувенирни стоки, като ръчно изработени плетива и предмети с фолклорен елемент.
 Групата на скаутите също бе там с лимонадения си щанд. Къмнего бяха прибавили картофена крем супа и бобена салата, приготвена по специален скаутски начин. На жив огън се вареше и домашна лютеница за мазане на филийки, печаха се катми на сач от майсторки в народни носии. Гостите на фестивала се къпеха в море от кулинарни специалитети и опитаха цветния коктейл на българската народна музика.
Кошници със сезонни плодове, дребни сладки, пити и какво ли още не допълваха колорита на есенния празник, чийто старт даде кметът Гуджеров. „За пореден път доказвате своите умения в приготвянето на вкусни гозби и отличното аранжиране на българската трапеза. Бъдете все така продуктивни на уникални идеи, сътворявайте красота, пазете традициите на българската национална кухня и ги обогатявайте с нови кулинарни вълшебства”

Повечето от продуктите и порциите на фестивала се продаваха на символична цена с цел благотворителност.
Гостите на фестивала се къпеха в море от кулинарни специалитети и опитаха цветния коктейл на българската народна музика.
Припомняме ,че това издание се случва за 4-ти път в община Раковски,като първия път бе поставено от  Местна инициативна група /МИГ – Раковски/.
 Сдружението кандидатства по мярка 421 „Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество” от Програмата за развитие на селските райони и направи фестивала реален. Община Раковски продължава започнатото, като идеята е фестивалът да се запази и да стане традиционен.
Повечето от продуктите и порциите на фестивала се продаваха на символична цена с цел благотворителност.
Това е честа практика  по време на културните  събития в община Раковски се провеждат в синхрон благотворителни мероприятия за нуждаещи се граждани. Традиция  е  местните хора да се обединяват и участват в различни  благородни каузи в подкрепа за лечение на някои от своите съграждани. На  неделния „Фестивал на селската кухня“ се събираха средства за Любка Гиева, която е самодейка от певческата група към читалището  и Веселин Кочев.