E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 02 Март 2017 20:18

Мая Манолова проследи дело, заведено срещу община "Родопи

Омбудсманът Мая Манолова присъства днес на заседание на частен арбитражен съд по дело, което се води срещу фирма „Спектър“, собственост на община „Родопи“. Тя беше в Пловдив по покана на кмета Пламен Спасов.  

 

„Спектър“, която държи под наем сметището за твърди битови отпадъци край Първенец, е дадена на съд от „Керамик вижън“ за щети в размер на 560 хил. лева. Припомням, че между двете дружества има сключен договор, който регламентира, че фирмата ще депонира на бунището около 10 хил. тона строителни отпадъци в продължение на 2 години.

 

Поводът за завеждане на делото е, че „Спектър“ не отговаря на две поредни писма на „Керамик вижън“, в които има запитване кога отпадъците биха могли да се изхвърлят. По този начин предвиденото в договора уреждане на спор в арбитражен съд влиза в сила.

 

При проверка е установено, че ищците имат фирма за керамика в пловдивския район „Тракия“. Как и откъде могат да извозят 10 хил. тона, при положение че при събарянето на завод „Каменица“ в Пловдив строителният отпадък бе около 6 хил. тона, попита риторично кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов.

 

След заседанието Манолова заяви, че няма намерение да коментира делото, тъй като основната цел на посещението й била е да разбере какво точно се случва в един арбитражен съд, който в някои случаи съди общински дружества и разглежда спорове, които касаят граждански интереси. 

 

Дойдох на място, за да видя как функционира това съдилище и дали е спряло практиката да съди потребители, а също така и как протича едно арбитражно дело: защитени ли са основните принципи на справедливостта, както и гражданският интерес, допълни омбудсманът.