E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 18 Февруари 2018 11:28

Кукери със зурни и чанове изгониха злите сили и зимата на Сирни Заговезни в Първенец/видео+снимки/

Кукери със зурни и чанове гонят злите сили и зимата на Сирни Заговезни в Първенец Кукери със зурни и чанове гонят злите сили и зимата на Сирни Заговезни в Първенец PlovdivskiNovini.com

 

Кукери със зурни и чанове гониха злите сили в пловдивското село Първенец. Традиционното шествие е по повод християнския празник Сирни заговезни. Облечени с разноцветни костюми, със зли маски, дървени саби /калъчки/ и фуски от ранни зори до мръкване кукерите обикалят селото с наричания да е богата реколтата, да са здрави стопаните и успешни начинанията им. Стотици се стекоха по традиция в Първенец, за да наблюдават пъстрото шествие, а някои се включват във веселите закачки на маскираните мъже. домакините ги посрещат с традиционните за празника баница, риба, варени яйца и най-вече бяла халва, предаде репортер на PlovdivskiNovini.com.

 По традиция още в 5 сутринта при изгрев слънце в началото на Първенец маскираните мъже се събраха и под звуците на зурните кукерите започнаха  обиколката си по селото и гонитбата на злите сили. Мъжете, които посрещнаха музиката с фуски и първи на Сирни заговезни биха всичко живо за здраве и берекет. Ако им се разсърдите за това, най-много да отнесете още един тупаник. Голямата група не остави човек, на който да не му хвърлят здрав тупаник. Тази година в голямата група се бяха включили и много кукерки в различни облекла. Канибали, вещици, каубойки, дяволи, пирати, тролове, кукери и други зловещи създания забавляваха хората на днешния празник под съпровода на ромски оркестър. Някъде по обед голяма част от кукерите се запътиха към квартал Коматево, където се събраха пред читалището и изгониха злите духове и в пловдивския квартал. 

Днес е Сирни заговезни - Прошка, един от най-важните празници в църковния календар. Честваме го не на точна дата, а според Великден, но винаги в неделя - точно 7 седмици преди Възкресение. Седмица по рано са Месни заговезни - Неделя месопусна, когато се отказваме от месото чак до Великден, за да се подготвим на Сирни заговезни да влезем във Великия пост - 49 дни без никаква храна от животински произход. В седмицата между двата празника наблягаме на сирената, изварата, маслото, яйцата - после, от утре, забравяме и за тях. Сирни заговезни, денят преди началото на Великите пости, е от онези празници, които ни връщат към корените. А традицията отколе повелява денят да е от най-игривите и безгрижни - разпускане и зареждане с настроение преди дългите и строги Великденски пости. Произходът на празника е езически, но по-късно е намерил като много други мястото си и в църковния календар. Сирница е имал изключително важно място и значение в народните обичаи, най-вече като празник на прехода от зимния към летния цикъл, а и като символ на очистването. Преминаването от едно към друго състояние, както и пречистването, изискват достатъчно време и сериозна подготовка, така че дните преди и след Сирни заговезни са натоварени със задачи и смисъл. Според православните канони след деня на Сирница започва заговяването - постенето. Подготовката за заговяването започва още от съботата преди Месни заговезни - предишната неделя, когато е Голяма Задушница - тогава почитаме и се прощаваме с мъртвите. Самият ден на Сирна неделя започва с ходене на гости при по-възрастни близки, роднини, за да искат по-младите прошка от по-старите с думите „прощавай" и да получават отговор „Господ да прощава. Да си простен" или "Просто да ти е". Опрощаването между хората също е част от подготовката за дългото изпитание на постите. Вярването е, че прощаването на греховете от близките помага на душата да се пречисти. Ритуалните храни на Заговезни са обикновени - на масата се слагат риба, масло, варени яйца, сирене, халва, като челно място в наши дни си е извоювала бялата халва с ядки - фъстъци, орехи. Сирни заговезни, Сирна неделя, Сирница или Поклади е и празник на веселби и забавления. След празничния обяд или вечеря се прави ритуалното хамкане или ламкане. Връзва се дебел червен конец на тавана или на дълга пръчка, а в долния му край - цяло варено яйце, парче халва или сирене. Може и всичко последователно. Конецът се задвижва и се люшка на всички страни, като всеки се опитва да улови, но само с уста, завързаното на него. Който успее, очаква го здраве и успехи през цялата година. След това червеният конец трябва да се сложи пред икона, да се зарови в градината или да се запали и по горенето да се „гадае" каква ще е годината.  

 

Последно променена в Неделя, 18 Февруари 2018 11:49

Медия

Кукери със зурни и чанове гонят злите сили и зимата на Сирни Заговезни в Първенец PlovdivskiNovini.com
banner728