E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Събота, 19 Май 2018 09:25

Белащица се вдигна на протест срещу разширяване на каменната кариера/снимки/

Протест срещу разширяване на каменната кариера край село Белащица се провежда  в селото. На демонстрацията в 10:00 часа  пред хотел „Св. Георги“ се събраха над 300 души, въпреки дъждовното време. Те организираха и подписка срещу инвеститора. Хората искат да се запази планината и здравето им.

 Факт е, че това е стара кариера, която съществува още от 50-те години на миналия век. Но последните десетилетия се построиха много нови къщи в планината в близост до Калояновите възвишения, където е теренът на концесията. В същото време „Холсим“ не е предприела никакви мерки досега за намаляване на запрашаването и замърсяването, въпреки че това е задължително по договор“, коментираха протестиращите. Те очакваха представител на фирмата, пред когото да изложат исканията си, но такъв не дойде.

 

Протестът, който има мирен характер, се обявява срещу внесеното инвестиционно намерение на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД. Според него се иска разширяване на площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“, с още 50.534 дка.

 

Последно променена в Събота, 19 Май 2018 17:01