E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 12 Април 2018 08:18

Ден на отворените врати в Музея на авиацията

С Ден на отворени врати Музеят на авиацията ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април. Инициативата е от 9.00 до 17.00 часа, предвидена е и специална програма.

 

Една от главните атракции за любителите на авиацията ще бъде свободният достъп до кабините на самолети МиГ-21 и Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в космоса.

 

В образователната инициатива „Космическо училище“ гостите на музея ще разберат как с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни може да се документира, опазва и изследва културно-историческото наследство. Проф. Георги Сотиров ще им разкаже за българското участие в усвояването на космоса, а представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще запознае публиката как се произвежда космическа храна и как може да я използваме в ежедневието си.

 

Събитието се организира със съдействието на Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Селскостопанска академия – Институт по криобиология и хранителни технологии – София, Българско астронавтическо дружество – клон Пловдив, 24 авиационна база – Крумово, Сдружение „Славянски свят“, СОСЗР –Пловдив.

 

Програмата включва следните прояви:

 

10.30 ч. – Тържествен строй на военнослужащите от 24 Авиационна база и поднасяне на цветя на Паметника на загиналите летци

 

10.30 до 16.00 ч. – свободен достъп до кабините на МиГ-21 и Ми-24

 

11.00 ч. - Образователна инициатива „Космическо училище“ – „ Документиране и опазване на културно-историческото наследство с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни и технологии на примера Средновековна Плиска” – гл.ас. д-р Стефан Стаменов

 

11.45 ч. – „Космическата храна – нова алтернатива за функционално хранене в нашето ежедневие“ – Николай Солаков

 

12.30 ч. – Българското участие в усвояването на Космоса - д.т.н. проф. Георги Сотиров