E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 08 Октомври 2017 15:49

Граждани старитираха подписка за ремонт на пътя Пазарджик-Пловдив

 

Група граждани се обединила около идеята за основен ремонт на пътя Пловдив-Пазарджик и е стартирала подписка. Хората са описали проблем в писмо, което е разпратено до медии и политици.  „Обръщаме се към Вас с молбата да инициирате ремонт на пътя Пазарджик – Пловдив. Трасето се нуждае от основен ремонт тъй като асфалтовото покритие на места липсва. Кърпежите не дават реален резултат. Другият голям недостатък е, че пътят е двулентов, а превозните средства, които минават по него вече многократно надвишават първоначалният му капацитет, пишат гражданите в своето писмо.

Според тях пътят не отговаря на натовареността от автомобили, тъй като е проектиран за максимално натоварване от 2000 превозни средства на ден в двете посоки, а сега над 15 000 леки автомобила, камиони, автобуси и други превозни средства го употребяват ежедневно. Гражданите пишат в своето писмо, че увеличеният трафик в комбинацията с тесните граници на пътното платно са причина за чести катастрофи по трасето, завършващи и с фатален край. Те предлагат да се направят по две ленти във всяка от посоките на движение, а на най-проблемните участъци да бъде поставена и разделителна мантинела.  Статистиката на полицията сочи, че две- трети от пътнотранспортните инциденти се дължат на навлизане в насрещното платно. 

Пътят Е-80 между Пловдив и Пазарджик е създаден през петдесетте години на миналия век, на практика е част от „стария път за София“, който преминава през територията на общините Белово, Септември, Костенец и Ихтиман. През годините той е претърпял множество частични ремонти, като през седемдесетте години на миналия век е правено и кръговото кръстовище между Стамболийски и Цалапица.