E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 27 Септември 2017 13:53

Записват участници за Първия фестивал на гайдари и кавалджии 

Записват участници за Първия фестивал на гайдари и кавалджии  Записват участници за Първия фестивал на гайдари и кавалджии 

 

 

Първият фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ заедно с таланти от всички изкуства ще се проведе на 20 и 21 октомври 2017 г. в Девин. Градът, в сърцето на Родопите, ще посрещне музиканти и танцьори, художници и занаятчии, магове и лечители, както и всички почитатели на тяхното изкуство. Магията на планината, живописната природа и лековитите топли минерални извори ще превърнат изживяването в истински празник за душата, убедени са организаторите от Сдружение „Добрините“, продуцентска къща „Ени филм“ и фирма „Ени тур“. Патрон на фестивала е кметът на Община Девин Красимир Даскалов. /Това е линк към видео за фестивала в Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=42kmtzrUZlE./ 

 

В основата на идеята са два характерни за този край музикални инструмента - гайдата и кавалът, обясняват организаторите. Гайдарският състав към читалище "Родопска просвета" в Девин с ръководител Емил Чолаков достигна до финала на националната селекция „Живи човешки съкровища“. В музейната сбирка в града се пази инструментът на даровития музикант Михаил Киряков, чиято гайда през 1917 г. спасила от разстрел осъдени на смърт войници, тъй като трогнала техните палачи. Звукът на родопската гайда омагьосва всеки, който го чуе, а инструментът става все по-популярен в цял свят. Любители на музиката от различни националности се учат да свирят на родопска гайда. Целта на организаторите на фестивала е в Девин да се срещнат музиканти, които свирят на различни видове гайди по света. Родопските гайдари ще се надсвирват с музиканти от Ирландия, Македония, Португалия, както и с инструменталисти от цяла България. 

 

За разлика от гайдата друг традиционен родопски инструмент - кавалът, се чува все по-рядко. Целта на организаторите на събитието е да върнат интереса към вълшебния инструмент, на който според легендата по тези земи е свирил и самият Орфей. 

 

Очаква се участие, както на професионални музиканти, така и на любители. Специално място в програмата на фестивала е отредено на музиканти, които използват по нетрадиционен начин гайдата и кавала в модерна музика. Организаторите са обявили конкурс за най-атрактивно изпълнение на гайда и кавал. 

 

Вече започна записването на участниците. Заявки за участие във фестивала, както и видеа за участие в конкурса се приемат на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Видеата могат да бъдат изпращани и на страницата на фестивала във Фейсбук „Чуйте Девин“, а наградата за изпълнителите, които съберат най-много харесвания във Фейсбук ще бъде безплатно участие във фестивала. 

 

Редом с музикантите на сцената и по улиците на града ще се изявят и танцьори, илюзионисти, художници, занаятчии, лечители. Всеки от тях ще представи пред публиката от цяла България най-доброто от своето изкуство. Участниците и гостите ще имат възможност да се включат в екскурзии до величественото Триградско ждрело, пещерата Дяволско гърло, където Орфей е зърнал за сетен път своята любима Евридика, в офроуд до местността Вълчи камък, както и да се потопят в топлите минерални басейни в открития наскоро аква парк. Девинската минерална вода конкурира по своите лечебни качества водата в световни курорти като Карлови Вари. От няколко месеца топлопроводът довежда водата до града и хотелите предлагат този дар от природата на всички свои гости. Участниците и публиката ще бъдат настанени в 5-звезден спа хотел в Девин на преференциални цени.

 

Амбицията на организаторите е „Чуйте Девин“ да стане традиционен фестивал и през годините да утвърди родопския град като средище на изкуствата на творци от цял свят.