E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 17 Ноември 2017 09:19

Опасаха най-голямата тракийска могила Малтепе с телена ограда за 28 бона/снимки/

Опасаха най-голямата тракийска могила Малтепе с телена ограда за 28 бона Опасаха най-голямата тракийска могила Малтепе с телена ограда за 28 бона

 

Бутафорията около най-голямата тракийската могила Малтепе продължава с пълна сила от страна на Община Марица и земеделският кмет Димитър Иванов. Още след откриването на музея тази година шефът на Ахеологическия музей в Пловдив доц Костадин Кисьов изказа своето огромно възмущение от начина на изграждането на сградата и слагане на бутафорни римски и тракийски експонати. Това е професионална обида. Проектите, които представят исторически и археологически открития бутафорно, дразнят археолозите от години, възмущаваше се доц. Кисьов. 

Явно думите на експертите не са били взети под внимание, тъй като само няколко месеца след откриването на музея на открито Малтепе, чието изграждане е за над 800 000 евро по Норвежката програма, се е сдобил с ограда от телена мрежа и криви дървени колове, която подхожда на някой обор или пасище. Нещо повече. Оказва се, че това “уникално допълнение” струва  28 000 лева на хората от община Марица, тъй като парите са били гласувани от Общинския съвет с решение 105 /28.03.2017/. Съветниците може би са имали друга представа за оградата, която трябва да се сложи на това уникално място, но надали са си представяли телена ограда с криви дървени колове. За свършеното от Общината скъпо допълнение на Малтепе, информира бившият общински съветник Иван Дончев. Преди дни той решил да се разходи и да разгледа Малтепе. Като много други и той останал разочарован, защото музея не е работил, и се оказва едно скъпо затворено съоръжение, поне за момента. От откриването на музея няма и един дошъл посетител, разказват и други хора. Единствените „посетители“ са охранителите, които наброяват 4-5 души, които по някое време идват да наглежда музея. Проблемите не свършват до тук. Оказва се, че още след откриването му е пропаднал част от тавана и ламперията в залите, алармират и други запознати с проблемите около музея на Малтепе.

 

Дончев разказа пред PlovdivskiNovini, че решил да се разходи около могилата и веднага му се набила в очите телената ограда с кривите колове.  На сесия на Общински съвет Марица са гласувани 28000 лева за нея. Останах изненадан от гледката. Веднага човек може да си направи сметка, че тук има нещо нередно и цената е силно завишена. Реших да снимам и да кача снимки в социалните мрежи. Явно и хората смятаха като мен и негодуваха от това подобие на ограда и даването на толкова пари за поредната бутафория, разказа Иван Дончев. Той каза, че друг потребител дори се наел да направи една проста сметка на селската ограда:

1.От кадастъра (АГКК)

А) Колко е заградената площ на Поземлен имот 47086.24.100, област Пловдив, община Марица, с. Маноле, м. МАЛТЕПЕ - 49338 кв.м 

Б) Колко е обиколката на Поземлен имот 47086.24.100 (на оградата) – около 977 м.

2. Колко е цената на оградната мрежа – цената е 5.53 лв./м. (с ДДС) или 4.61лв/м без ДДС

3.Колко струват коловете/прътовете. (Ако са през 4 метра - общо 244 дървени кола или около 5 куб.м) – цената е 62лв./куб.м. 

Монтаж - От снимките се вижда ниското качество на оградата. Вероятно е монтирана от лица наети по „Програмата за временна заетост”. Цена за труд - около 8 лв. м. или 977м х 8 лв. = 7 816 лв.

СМЕТКАТА. (977 х 5.53лв.) мрежа + (5куб.м. х 62 лв/за куб.м.) пръти + 7 816 лв труд = 13 529 лв. с ДДС, или 11 274 лв. без ДДС

Дали е точна сметката за бутафорната ограда трябва да кажат разследващите органи у нас. Ще подам сигнал в Прокуратурата, за да се провери дали има злоупотреби не само с обществени, но и с европейски пари за проекта Малтепе., това каза Иван Дончев.

Въпреки нелицеприятните факти около Малтепе, музеят има шанс да се превърне в притегателен център за туристите. Това е най-голямата тракийска гробница у нас с височина 26 метра и с диаметър 150 метра. Могилата е издигана на 4-5 пъти и се предполага, че има близо осем знатни гроба. „Под земята се крият тракийски фамилни гробници. Могилата е огромна като площ и изисква организирани разкопки на археологическа експедиция. В пъти по-голяма от могилата, под която изскочи уникалната гробница Старосел.”, разказва директорът на Археологическия музей под тепетата доц Костадин Кисьов. 

Археологът не крие възмущението си от настощото състояние на Малтепе. Доц. Кисьов е категоричен, че изложените реплики в музея нямат нищо общо с тракийската култура. „Това е бутафория. Имаме посетителски център, в който е ситуирана т.нар. експозиционна зала, в която би трябвало да има експонати, които да са свързани по някакъв начин с този музей на  открито, т. е. предмети, свързани с  древната история на Филипопол – на Маноле и на региона на Маноле. Но вместо това там са изложени копия на експонати, които са от микенската епоха – гръцки находки, както и италиански находки, т. е. копия на такива предмети, които са свързани с други култури“, обяснява разпалено археологът и пита – “И в случая ние какво показваме? Каква информация даваме на посетителите, които ще дойдат в този музей? Целта на музеите е да показват и да образоват, да дават информация на хората за това каква е била тяхната древна история, какво представляват тези артефакти. Това е крайна цел – да образоваме посетителите, а не чрез бутафории да превръщаме историческия обект в атракция на много ниско ниво, завършва доцентът.