E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 19 Юли 2017 08:32

Президентът: За Левски родолюбието не е трапеза, а мисия

За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е да го констатираме, но днешната българска политика е печалното отрицание на онова кредо на Апостола. Оттам и бедите ни. Но Левски ни завещава и спасителния път, своя пример и думите: „времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща, и ние него обръщаме“.

 

Това заяви президентът Румен Радев вчера вечерта в Карлово на церемонията по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

 

От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна република, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за делата и думите си и да осъзнае, че от него зависи да обърне времето, заяви Радев.

 

В изказването си държавният глава подчерта, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безвремие трае векове и са нужни хора с кураж, които да я уловят за ръка и да я извадят от калта.

 

„Апостолът е от малцината призвани, които ускоряват хода на историята. Безправен, но непокорен, той ще извърви пътя до свободата преди другите и заради другите“, каза президентът.

 

Румен Радев припомни, че за 35 години Левски израства от абаджия, дякон, даскал, хъш и четник до стратег и държавник - "приживе е вече мит, а бесилото му ще се превърне в българското национално разпятие, предвестник на нашето възкресение."

 

Още млад Дяконът зарязва утехата на религията, но не губи вярата. Загърбва служението, поема риска на революцията, но не забравя смирението. Тъкмо той, водачът, проповядва „от сърце да обичаме оногова, който ни покаже грешката“, каза държавният глава.

 

 

По думите на президента, Левски мечтае дръзко, говори кратко, действа решително и с непобедимо търпение и постоянство. Презира лукавото пустословие. Сам пише, че „интригата спира хода на народната работа“. Убеден е, че „трябват дела, а не думи“.

 

На тържествената церемония в Карлово по случай годишнината от рождението на Васил Левски присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник министър-председателят Валери Симеонов, заместник-председателят на 44-то Народно събрание Валери Жаблянов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, народни представители и хиляди граждани.