E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 07 Април 2018 08:52

Чудотворната икона на Бачковския манастир излекува онкоболната Маруда

Чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир е помогнала на стотици вярващи в молбите им за изцеление или сдобиване с първа рожба. Една от историите, записана в манастирските хроники, е на Маруда от Асеновград. В началото на 80-те години на миналия век тя отишла в манастира да търси утеха, защото имала рак на носа, пише Монитор. 

Видяла отец Михаил пред манастира и го помолила да отидат заедно до местността Клувията, където е била открита навремето чудотворната икона. Влезли в малката пещера и започнали да се молят, като по някое време Маруда усетила, че силата на изцерението идва от страната на отеца. След като слезли от Клувията, жената отишла веднага на лекар, който установил, че няма следа нито от тумора, нито от неговите разсейки. Според друга история, развила се буквално преди няма и месец, бизнесмен от Пловдив, който бил на среща с игумена на обителта архимандрит Самуил, проходил. Човекът имал много силни болки в единия си крак и изключително трудно се качвал по стълбища. Бил по прегледи и лекарите били категорични, че това трябва да се оправи с операция.

След срещата при отец Самуил, бизнесменът докоснал чудотворната икона на Света Богородица, помолил се и тръгнал да си ходи. Веднага, още докато слизал по стълбите от втория етаж в манастира, възкликнал, че не усеща пронизващата болка. Отишъл и на лекар, който установил, че нуждата от операция чудодейно е отпаднала, разказа игуменът на обителта архимандрит Самуил. Той знае и друга история с щастлив край. Жена не можела много години да си има дете. Молила се на чудотворната икона и чудото станало. В знак на смиреност, тя отишла в манастира, за да работи и започнала да продава свещи на вярващите. На втория ден от Великден в Бачковската света обител по традиция ще има литийно шествие с чудотворната икона от манастира до местността Клувията, където е била намерена от две овчарчета. Това е единственото литийно шествие с чудотворна икона по време на Великденските празници в страната. Хората плетат венци и с тях окичват дървения постамент, върху който слагат чудотворната икона и я носят на ръце над 5 км в едната посока. И тази година от манастира към Клувията вярващите ще изнесат първото копие на Чудотворната икона, което има същите сили като оригинала, казва архимандрит Самуил. Той призовава участниците в литийното шествие да не забравят, че не са на разходка в планината и да не хвърлят боклуци по време на литийното шествие и на традиционния курбан в местността Клувията.