E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 11 Октомври 2017 17:16

Кабинетът отпусна 310 000 лв. за ремонт на Бачковския манастир

 

 

От последна, точката на дневния ред на МС за подпомагане на Бачковския манастир днес стана първа и кабинетът отпусна 310 000 лв. за ремонт. В отговор игуменът на манастира дядо Симон подари на премиера копие от чудотворната икона на Св. Богородица.

 

Бачковският манастир, наред с Рилския и Троянския, е един от трите синодални манастира в страната. Той привлича стотици хиляди поклонници и от страната, и от чужбина. В последните месеци там тече мащабна възстановителна програма. 

 

Особено внимание се обръща на главната църква, стенописите там се почистват и разликата с почернелите стени, които тепърва ще се обработват, е драстична. В плановете на манастирската управа влиза и отварянето за вярващите и туристите на църквата "Св. Архангели", датирана ХІ-ХІІв. 

 

Крилото в южния двор на манастира също има нужда от обновяване на стаите, за да могат монасите да се преместят в него при значително по-добри житейски условия. Манастирът досега сам финансира възстановяването си, което доведе през юни до апел към всички вярващи и публикуване на дарителска сметка в сайта му. С помощта на държавата днес възстановяването на светата обител изглежда по- възможно. 

Последно променена в Сряда, 11 Октомври 2017 17:18