E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 24 Август 2017 14:42

Протестите в Асеновград продължават, Валери Симеонов не проумява защо

В Асеновград  ще продължат протестите срещу циганското насилие и неизпълнените ангажименти от страна на държавата. Това обяви днес Йордан Тодоров, баща на едно от битите деца. Той поясни, че ромите побойници щели да съдят гребците. За него било абсурдно, че децата били викани в полицията.
"В неделя отново ще излезем на протест. Това, което беше обещано, не е изпълнено", категоричен е Тодоров. И посочи, че от 200 незаконни къщи в ромската махала били съборени само 40. Изказването си той той направи по време на Кръглата маса за решаването на проблемите с етническото напрежение в града, което се провежда днес.
Ангажиментите на държавата за решаване на проблема с етническото напрежение в Асеновград са изпълнени. Не намирам причина за нов протест в неделя в града, заяви вицепремерът Валери Симеонов, който заедно с вътрешния министър Валентин Радев и омбудсмана Мая Маналова участват в кръгла маса в града.

Два месеца след събитията, когато роми нападнаха гребци и пламнаха протести, Валери Симеонов е категоричен, че процесите по етническо противопоставяне са овладени, полицията си е на мястото, няма криминални прояви, а общината си върши работата.

Според него на първо място е осигурено сериозно 24-часово полицейско присъствие в кв. "Лозница" в Асеновград. Вътрешният министър пък  откри днес полицейския участък в ромската махала, а в него са назначени седем служители.

"Второто нещо, което поехме като ангажимент, беше описването и премахването на незаконните постройки. Вече са премахнати 16, подготвени са документите за още 17. Това са бавни процеси, тъй като имат право на обжалване в съд, но процесът върви. Третото нещо като поет ангажимент беше да се проверят живеещите в кв. "Лозница" в Асеновград. До преди 10 дни бяха констатирани над 830 души без регистрация. Пак по наше предложение беше осигурена охрана на всички деца, трениращи на язовир "40-те извора", каза Симеонов.

Той поясни, че когато институциите си съдействат, всяка криза може да бъде преодоляна. По думите му, е въведен нов модел на институционално съдействие, който досега през изминалите 27 години не е бил реализиран.

Вицепремиерът добави, че основните мерки, по които трябва да се работи за решаване на проблема с ромската интеграция, е обвързването на социалните помощи със заетост, както и обхващане на децата от гетата от образователната система.