E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 24 Август 2017 14:13

21 хиляди деца напуснали училище

Данни на Министерството на образованието и науката сочат, че 21 хиляди деца са отпаднали от училище. Децата, които отпадат от образователната система, са предимно от ромски произход. Това стана ясно по време на Националната кръгла маса по проблемите с етническата интеграция, която се провежда в Асеновград, съобщи БНР. Дискусията се проведе главно относно образованието и трудовата заетост на етническите групи в България. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова. Относно нивото на образованието становище представи зам.-просветният министър Деница Сачева. Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова ще представи доклад по тема "Трудова заетост".

Във форума участват също представители на Националното сдружение на общините в България, както и експерти от различни институции. Припомняме, провеждането на Националната кръгла маса беше обявено преди около месец от кмета на Асеновград Емил Караиванов в хода на една от срещите с протестиращите жители по повод нападението над деца от група роми в града. В началото на срещата Симеонов обяви, че всички мерки, които са били набелязани от държавното и местното управление по време на протестите в Асеновград, са били изпълнени.

Припомняме и че днес вицепремиерът Валери Симеонов, вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов откриха новата приемна на Районното полицейско управление в ромския квартал "Лозница". Полицейската приемна беше една от предвидените мерки след нападението на роми и серията от протести в Асеновград. В хода на дискусията Симеонов коментира и предприетите действия от правителството в сферата на образованието. По думите му образователната стратегия предвижда да се осигури по-голямо присъствие на децата в училищата. За това работели групи от различни институции, чиито мерки обхващали не само всички деца в и извън образователната система, но и родителите, които не осигурявали присъствието на децата в учебната среда. "Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички цигански деца в образователната система", допълни Симеонов.

От своя страна омбудсмана Мая Манолова посочи, че третият механизъм за обхващане на всички деца в училище е добър. Тя обяви и че ще следи действията на правителството по този въпрос.  Според омбудсмана училищните форми за 4-годишните трябва да са безплатни. По думите ѝ това би струвало на държавата между 18-19 млн. лв., които следвало да бъда осигурени от бюджета на МОН. Според Манолова следващата стъпка е на децата в предучилищните заведения да бъде осигурен безплатен обяд.