E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 10 Август 2017 10:38

Започва реконструкцията на един от пътищата убийци у нас -  Пловдив - Асеновград

От днес започна реконструкцията на 10-километровия участък от път II-86 Пловдив – Асеновград. Със средства над 23 млн лева по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще се изгради второ пътно платно и рехабилитация на съществуващото, с което отсечката ще се разшири до автомагистрален габарит.  Символичната първа копка направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков, кметът на Асеновград Емил Караиванов и други. 

 

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 6 от ОПРР е „ИСА 2000“ ЕООД. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000 – ИРД“, в което участват: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „ИРД-Инженеринг“ (Италия). Авторският надзор ще е на „Пътпроект“ ЕООД. 

Дългоочакван проект от хората на двата града. Още от 1982 год този път е проектиран като малка магистрала. Отсечката от 11 км ще е такава. Този път свързва и област Смолян., каза министър Нанков. Той припомни, че това е път на смъртта. Всяка година трагичните случаи се покачват с 7-8 %., каза министър Николай Нанков. По две ленти ще са платната, ще се направят локални платна, няколко кръгови кръстовища и т.н Срокът за изпълнение е 15 месеца, като 20 млн лева е европейското финансиране, а държавното е 4 млн. лева , каза министърът. 

 

Статистиката сочи, че само за последните 5 години в тази 10-километрова отсечка са възникнали 396 катастрофи, при които са ранени 117 души, а 7 са загинали. Трасето се ползва от пътуващите към областите Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово.

23 млн лева ще се прави пътя от Асеновград до Кърджали, съобщиха от Светослав Глосов от АПИ. След това ще се работи и по пътя Пловдив - Кричим.

Последно променена в Четвъртък, 10 Август 2017 15:38