E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 06 Декември 2017 12:46

Прокуратурата разследва шофьор на тир, блъснал и ранил полицаи

Окръжна прокуратура Стара Загора разследва шофьор на тир, блъснал и ранил полицаи.  Това съобщиха от нейния пресцентър. На 03.12.2017 г., около 00:30 ч., по автомагистрала "Тракия", на територията на ОД на МВР София, в района на "Троянови врата", в посока изток се е движел товарен автомобил  "Ман - 320" с бургаска регистрация, който не спира на подаден сигнал със "стоп" палка на полицейски патрул от ОД на МВР-София. Подаден е сигнал към  района на областите Пазарджик и Пловдив. Около 01:20 ч. товарният автомобил е спрян за проверка от екип на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР Пловдив. При извършената проверка е установено, че водачът е Иван К., на 32 г., Същият е тестван за употреба на алкохол с техническо средство "Алкотест дрегер", което е отчело наличието на алкохол в кръвта.След като видял показанията на устройството, Иван К. изблъскал единия от полицейските служители, качил се обратно в товарния автомобил и тръгнал в посока гр. Стара Загора. Екипът от ОД на МВР-Пловдив уведомил ОД на МВР-Стара Загора. Товарният автомобил  излязъл от автомагистрала "Тракия",           на 165 км.,          и продължил движението си по път ІІ- 66.  След това продължил движението си по  път І- 5, в посока гр. Казанлък. С цел предупреждение на другите участници в движението и предотвратяване настъпване на пътно транспортно произшествие пред товарния автомобил се движел полицейски патрулен автомобил. На път І- 5, в близост до разклона за с. Хрищени, обл. Стара Загора, товарният автомобила блъска в задната част движещия се пред него патрулен автомобил. Движението на автомобилите продължава и на път І- 5, км. 218+000, Иван К. предприел маневра "обратен завой", при което ударил в странична дясна част втори полицейски патрулен автомобил. Товарният автомобил е бил окончателно спрян на път І- 5, kм. 218-000.  Установен е водачът - Иван К. Тестван за употреба на алкохол с техническо средство "Алкотест дрегер", което е отчело наличието на алкохол в кръвта. На Иван К. е издаден талон за медицинско изследване - дал е кръвна проба за анализ, която е отчела наличие на алкохол в кръвта - 1,5 промила на хиляда. 

Установено, че Иван К. е извършил съвкупност от деяния, за които на 03.12.2017  година е привлечен в качеството на обвиняем, за престъпления по чл.325, ал.5 вр. ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 и вр. чл.29, ал.1, б."а" и б."б" от НК, по  чл.270, ал.1  вр.чл.26, ал.1 от НК; както и четири обвинения по чл.131, ал.2, т.3 във вр. с чл.130, ал.1 от НК за нанесените телесни повреди на четиримата служители на ОД на МВР – Стара Загора, подсъдни на Районна прокуратура – Стара Загора.

С постановление на Районна прокуратура – Стара Загора Иван К. е задържан за срок до 72 часа.

Окръжна прокуратура по случая води разследване за престъпление по чл. 342, ал.3 вр. ал.1 от НК и за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК .

На 03.12.2017 год. Иван К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 342, ал.3, буква «А» във връзка с ал.1 от НК за това че на 03.12.2017 год. при управление на моторно превозна средство – товарен автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движение по пътищата и умишлено е причинил значителни имуществени вреди на два броя служебни автомобили, които са били в специален режим на движение и на товарния автомобил.

На 03.12.2017 год. Иван К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 343б,  ал.1 от НК за това, че на 03.12.2017 год. управлявал моторно превозно средство – товарен автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила на хиляда в частност 1,5 промила на хиляда.

Наказанието,  което се предвижда за престъпление по чл. 342, ал.3 от НК е лишаване от свобода от 1 година до 10 години.

Наказанието,  което се предвижда за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК е лишаване от свобода от 1 година до 3 години и глоба от двеста лева до хиляда лева.

Назначени са съдебно-автотехническа експертиза и съдебно- оценителна експертиза.

По делото предстои изготвяне на заключенията на назначените експертизи и разпити на свидетели.