E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 11 Юни 2017 13:49

Менда Стоянова: Грешите за дълга, госпожо Нинова

Към момента не се налага емитирането на нов дълг. Това заявява председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ в открито писмо до лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Стоянова нарече неистина твърденията, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв.

 

Публикуваме пълния текст на писмото:

 

„Грешите, госпожо Нинова,

 

Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. За какво става въпрос. Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина.

 

Още през 2016 година правителството проведе преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и договори, при изключително благоприятни условия, рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро., предназначен за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период. Средствата са целеви и могат да бъдат отпускани на България само в зависимост и във връзка със степента на усвояване на европейските фондове. Да, ако ни спрат европейските фондове, няма да похарчим тези пари, но това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество.

 

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години.

 

Менда Стоянова

Председател на Комисията по бюджет и финанси

Народен представител от ГЕРБ“