E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 28 Май 2018 16:46

Новите интелигентни светофари превърнаха движението от трудно в невъзможно

 
 
Народният представител от ОП Славчо Атанасов постави няколко въпроса към управлението на Пловдив във връзка с реализацията на интелигентната система за управление на трафика в града. Първо, искам да ви припомня, че идеята за въвеждането на автоматизирана система за контрол на трафика бе стартирана още в моя мандат – 2007 – 2011  година. Тогава подадохме документите за реализация на проекта, разказа Славчо Атанасов. Изпълнението обаче, от провеждането на обществената поръчка до реализацията на трите елемента от проекта – интелигентните светофари, велоалеите и въвеждането на електронна система за таксуване, се изпълнява от сегашния кмет Иван Тотев. 
Преди повече от година, окончателно завърши въвеждането  в употреба на новите интелигентни светофари в Пловдив  и поставянето им под управлението на ново изградения Център за управление на трафика.  Всички сме наясно, че една нова система се нуждае от тестове и настройка и време, за да събере необходимата информация и да започне да работи  адекватно. Очакванията на всички пловдивчани  бяха въвеждането на интелигентните светофари да доведе до значително облекчаване на трафика в града. За съжаление обаче, вече година след започването на работа на тази  уредба, това не се получава и резултати няма, заяви Атанасов. Напротив, новите интелигентни светофари значително затрудниха движението и в повечето случаи превърнаха движението от затруднено в невъзможно. Една част от седмицата прекарвам в София и мога да кажа, че в момента движението там  е много по-леко от това, с което се сблъскваме в Пловдив, допълни Славчо Атанасов. Поради тази причина и заради многото оплаквания, които пловдивчани подават в приемната ми на народен представител, ние поставяме следните въпроси:
Вярно ли е, че дори и след похарчените 44 милиона лева за реализация на интелигентното управление на трафика, няма монтирани камери, които да отчитат трафика и да подават данни към системата в повечето райони на Пловдив?
Доколко е интелигентна системата за трафика, при положение, че секундите за преминаване на зелената вълна или за изчакване на червения сигнал са едни и същи през цялото денонощие, без да отчитат натовареността на движението?
Поради какви причини, прокламираното ръчно управление на светофарите, което беше сериозно рекламирано преди, в момента не е налично никъде в Пловдив и не позволява изтеглянето на колоните от автомобили в пиковите часове?
Поради какви причини на нито един булевард в Пловдив, без значение как е ориентиран – изток-запад или север-юг, не съществува така наречената зелена вълна за създаването на която всъщност бе написан така нареченият транспортен проект?
Настояваме да получим отговори на тези въпроси и групата на общинските ни съветници, начело с председателя й Слави Георгиев ще внесат тези питания официално до кмета Тотев през Общинския съвет, обобщи народният представител Славчо Атанасов. 
Ние искаме да се концентрираме върху конкретни услуги, които ни предлага Центъра за управление на трафика. На повечето булеварди в Пловдив, светофарите създават тапи, допълни и председателят на групата общински съветници на ПФ в Общински съвет – Пловдив Слави Георгиев. Давам веднага два примера: вчера се прибирах по „Пещерско шосе“ към Пловдив, по което нямаше никакво движение. По целия булевард, при много слабо движение и при шофиране с 50 километра в час, нямаше светофар, на който да не ме хвана червено.  Или пък, по цялото „Цариградско шосе“, за да вляза към централна градска част, на повече от пет-шест светофара съм чакал на червено, при положение, че от другата страна на кръстовището не преминава нито един автомобил, обясни Слави Георгиев. Това означава, че тези светофари конкректно, които са поставени там, не са интелигентни и не предоставят никаква услуга на пловдивчани. Същото се отнася за „Цариградско шосе“  и когато се излиза от Пловдив по него. Там, при нормално движение, няма светофар, който да не ви хване на червено. Движението за извеждане от града не е улеснено по никакъв начин и така се генерира много сериозен трафик. Това създава мръсен въздух, но създава и много сериозни предпоставки за пътни произшествия, категоричен бе Георгиев. Шофьорите са изнервени, бързат, защото в разстояние на два километра, трябва да спират на червено поне шест пъти.  На „Цариградско шосе“ конфликтната точка е там, където се излиза от СПС и се влиза към „Шести септември“. И обратното. Там натовареността на движението е сутрин и вечер . През цялото останало време, движението в обратната посока е изключително слабо. Но през цялото време светофарите си светят с едни и същи секунди. Задържат движението в еднакви интервали. Често автомобилите изчакват минута, две на червен сигнал, а в другата посока няма никакво движение. 
Ние категорично заявяваме, че системата не е интелигентна, а подозренията ни са, че е закупена възможно най-евтината система за контрол . Ако една система е интелигентна, то тя би трябвало да отработва трафика, който е на конкретния светофар. В момента ние имаме една система, която работи на принципа на механично въведени секундите на интервалите в целия град и те не търпят никаква промяна в целия град. Статични са през цялото денонощие от 24 часа. Тоест системата не е интелигентна. Не е трудно да се сетим, че това е най-евтиният вариант на такава система, обобщи Слави Георгиев.