E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 02 Май 2018 21:32

Елена Аксиева: Трябва информационна система, в която да се регистрират сигналите за домашно насилие

Образованието трябва да е приоритет на държавата, каза депутатът от ПП "Воля" Елена Аксиева в предаването "Лице в лице" по бТВ, като същевременно обяви несъгласие с Истанбулската конвенция и предвиденото в нея обучение на деца в разчупване на стереотипа още от най-ранна възраст.

 

Има натиск от ЕС за приемането на конвенцията, установи още Елена Аксиева, като посочи, че не го приема и добави, че ние си имаме закон от 2005 г., който просто трябва да се усъвършенства. Темата за домашното насилие Аксиева е приела като една от задачите си, по които работи още преди да стане депутат. Аксиева работи върху промени, които да позволят криминализирането на домашното насилие.

"От отговора на министър Радев разбрах, че явно законът на МВР си работи. Единственото нещо, което няма, това е изградена информационна система, в която да се регистрират сигналите за домашно насилие, тъй като този вид деяние не се води престъпление по Наказателния кодекс". Това е едно от нещата, които трябва да се променят, смята Аксиева, тъй като сега процедурата за подаване на жалба и получаване на защита е изключително дълга. Тя цитира статистиката от МВР, според която през 2017 г. има 2432 постановени от съда заповеди за защита на пострадалите лица от домашно насилие.