E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 17 Юли 2017 10:21

Дани Каназирева: Имаме шанс да поставим Пловдив трайно върху културната карта на Европа

 

  

„Целта  на домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата  е много по-голяма - не само да организираме събитията през 2019 г., но и  да поставим трайно Пловдив върху картата на културните събития в Европа.  Градът ни  трябва  да стане  притегателно място за хора на изкуството и туристи и след 2019 г.“. Това е категоричното  мнение на Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ . 

Според съветниците  подготовката  трябва  да включва  както редица културни събития, така и конкретни действия за подобряване на  инфраструктура,  транспорт,  места за настаняване -  всичко, което ще накара гостите да се връщат отново и да разказват по света  за Пловдив.  В „Съюз за Пловдив“  са притеснени от забавянето. 

Затова  на  сесията  на 19 юли  групата на   „Съюз за Пловдив“ ще настоява  за рязка промяна в начина на подготовка –  прозрачност,  диалог,  подробно разписан план с проекти и срокове.  Три са въпросите, на които съветниците ще  искат кметът  Иван Тотев  да отговори: 

 

1. Какво става с площад „Централен”, кино „Космос“, Стария град и Тютюневия град?

 

Те напомнят, че за тази година от държавния бюджет са преведени 7 млн. лв.  за инфраструктурата, свързана с подготовката за  Европейска столица на културата.   Съветниците  очакват точна  информация  кога ще започне  проектиране  на  площад „Централен”, кои галерии ще се реновират, има ли проект за пешеходната зона в Тютюневия град, какво ще се случва с кино „Космос” и кои къщи в Стария град ще бъдат подготвени за настаняване на гости 

 

2. Докъде е осигурено финансирането - има ли спонсори или  друга форма на частно финансиране?

 

Според  решението на Министерския съвет  бюджетът  на Европейска столица на културата  е  76,4 млн. лв. От тях 20 млн. лв. са от държавния бюджет, 46,4 млн. лв. от община Пловдив и 10 млн. лв.  трябва да бъдат осигурени от спонсори и други източници.   До момента няма информация за привлечени спонсори. 

Съветниците от „Съюз за Пловдив“  искат подробна информация каква част от финансирането е осигурена и в какви срокове ще осигури останалата?  По какъв начин ще бъдат разходвани близо 5 млн. лв., предоставени на фондация  „Пловдив 2019” от местния  бюджет и  кога и как ще се набавят  близо 40 млн. лв. от общинския дял? 

 

3. В какви срокове ще бъдат завършени инфраструктурните  проекти?

 

До момента няма информация някой от проектите за реконструкция да е изготвен. Няма информация и за обявени търгове. 

„Има опасност  Пловдив да не успее да завърши в срок някои от проектите, като се имат предвид и потенциалните обжалвания.  Очакваме кметът да информира конкретно – проект по проект, за движението в сроковете. Пловдив има шанс да  се утвърди като  една от културните столици  на Европа и след 2019 г. и ние  не бива да го изпускаме “,  коментира Дани Каназирева.