E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 08 Юли 2017 17:15

За празника на храма в „Коматево“ ГЕРБ „Южен“ даде курбан

 

Стотици миряни се черкуваха днес в черквата „Свети Прокопий“ в пловдивския квартал „Коматево“ и заедно отбелязаха храмовия й празник. Веднага след тържествената служба отец Стоян благослови курбана, даден от структурата на ПП ГЕРБ в район „Южен“. Той го нарече за здраве, мир и благоденствие на жителите на „Коматево“ и на всички българи.

„През вековете вярата ни е помогнала да се съхраним като нация и в трудни моменти ни е давала сила и упование. За това е важно да продължим да пазим духа и традициите живи и да ги предаваме на поколенията“, заяви народният представител от ПП ГЕРБ Атанас Ташков. 

„Денят на Свети Прокопий е голям празник за моите съграждани от „Коматево“, защото единственият православен храм в квартала ни носи неговото име“, заяви общинският съветник и ръководител на структурата на ПП ГЕРБ в район „Южен“ Георги Василев. 

На 8-ми юли православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Прокопий, загинал в името на християнската вяра. 

В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий Пчелар. На много места в страната се правят курбани за здраве и плодородие, организират се общи празнични трапези.