E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 21 Юни 2017 09:55

Съюз за Пловдив: Махнете бариерата, която прегражда пътя до Гребната

Бариерата на ул. „Ясна поляна“, която прегражда пътя към Гребната база, трябва да бъде премахната незабавно, категорични са съветници от „Съюз за Пловдив“. Според председателя на групата Дани Каназирева поставянето на бариерата може да се окаже незаконно, както алармират група граждани. Те възнамеряват да заведат дело срещу община Пловдив заради незаконосъобразното преграждане на пътя.

 

Става дума за улицата, която тръгва от пазара до Стадион „Пловдив” и отвежда пловдивчани до Зоопарка. Бариерата изненада неприятно хората и затруднява техния достъп да района на Гребната база, който е едно от любимите места за почивка на пловдивчани.

 

Дани Каназирева входира официално питане до кмета Иван Тотев да информира още на следващата сесия на Общински съвет как и защо е монтирана бариерата. Съветничката попита на какво правно основание е монтирано временното съоръжение, както и на какво правно основание се изисква заплащане на такса за вход от гражданите. Каназирева очаква също Тотев да предостави заповедта за монтиране на бариерата.

 

„Това е чисто самоуправство и то от страна на властта. Никой няма право да прегражда улици просто така – има си ред в закона. Ако целта е била да се въведе ред в района, то нека спазват правилата – да обособят паркоместа или да въведат синя зона и всичко да е законно”, мотивира се Каназирева.

 

Повод за питането са множество сигнали, които “Съюз за Пловдив“ получи от граждани. Те протестират срещу въведените ограничения, неудобствата и хаоса.

 

Дани Каназирева припомня, че улиците са публична общинска собственост, а управлението на имоти – общинска собственост се извършва под общото ръководство и контрол на ОбС. В случая липсва каквото и да е обществено обсъждане или обсъждане в ОбС. Каназирева се позова и на чл. 9, ал. 3 от Закона за пътищата, който позволява временни забрани за ползване на отделни пътища само при извършване на ремонтни работи, при природни бедствия и аварии, при неблагоприятен водотоплинен режим на настилката, при възникване на опасност за сигурността на движението и при провеждане на масови спортни мероприятия. 

В случая с улица „Ясна поляна” не е налице нито едно от тези условия.