E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 19 Май 2017 15:53

Освобождават подкупните професори срещу 5000 лв.

Професорите от Университета по хранителни технологии (УХТ) Симеон Василев и Николай Банков са освободени от ареста срещу 5 000 лева гаранция, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд. Те бяха задържани при полицейска акция на 15 май.

 

В понеделник Окръжен съд – Пловдив ще разгледа искане на прокуратурата за отстраняване на обвиняемия Симеон Василев от заеманата от него длъжност – преподавател в УХТ, до отпадане на нуждата от тази мярка. Делото започва в 10.30 часа в зала №10 на Окръжния съд.

 

Срещу Василев е предявено обвинение за престъпление за това, че в периода от 11 до 15 май 2017 г. в качеството си на длъжностно лице – преподавател в УХТ, като извършител, в съучастие с двама помагачи, поискал парична сума от 600 лв., за да постави положителни оценки върху изпитните работи на студент и да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети „Механика – втора част“ и „Съпротивление на материалите“.

 

Няколко часа по-късно, от 14,30 часа отново в зала №10, магистратите ще разгледат искане за отстраняването и на обвиняемия Николай Банков от заеманата от него длъжност – преподавател в УХТ.

 

Срещу Банков е предявено обвинение за престъпление за това, че в периода от 11 до 15 май 2017 г. в качеството си на длъжностно лице – преподавател в УХТ като извършител, в съучастие с един помагач, е поискал парична сума от 600 лв., за да проведе изпит след предварително предоставени изпитни задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на двама студенти и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по учебната дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.