E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 19 Май 2017 15:51

Близо 2300 жалби са постъпили в КЗП - Пловдив

Над 4700 търговски обекта са проверили през миналата година инспектори от Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) – Пловдив, съобщи пред Дарик Константин Арабаджиев, член на КЗП. Проверките са били във връзка с правото на информация за предлаганите продукти и условията на сделките, както и относно защитата на гражданите от нелоялни търговски практики. Съставени са 242 акта за нарушения, най-често свързани с обозначаването на цените. Забранени са 49 нелоялни практики, прилагани предимно при провеждане на кампании за намаления и промоции.

 

Още над 1000 инспекции са извършени в туристически обекти. Съставени са около 220 акта предимно за необявяване цените на допълнителни услуги и отсъствие на регистър на настанените туристи в места за настаняване, както и за липса на лист- и карт менюта в заведения на хранене и развлечения. За предоставяне на туристическа услуга без удостоверение за категоризация са затворени 24 обекта.

 

Прегледани са и интернет страниците на 57 туроператора в региона, като при 12 от предлагащите организирани туристически пътувания с въздушен транспорт е установено, че летищните такси не са включени в общата цена и подлежат на допълнително заплащане.

 

По направлението безопасност през 2016г. инспекторите са извършили 436 проверки в магазини за промишлени стоки, спално бельо, облекла и обувки, електроуреди и оборудване, надуваеми артикули и пр. Съставени са 25 акта и са взети 33 проби от няколко модела детски легла, колички, кошарки и други продукти, за които са възникнали съмнения относно безопасността им.

 

Приблизително 2300 жалби и сигнали са постъпили в регионалната дирекция Пловдив на КЗП през 2016 г. Свързани са основно с рекламации на некачествени телекомуникационни устройства, битови уреди и аудио-визуална техника.