E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 08 Май 2017 16:38

Пловдив отбелязва 9 май с военна полева кухня и 72 салюта над Альоша

Със 72 топовни салюта Пловдив ще отбележи 72-рата годишнина от Втората световна война. Това ще се случи на хълма Бунарджика навръх 9 май – Денят на победата над фашизма и Ден на Европа, съобщиха организаторите.

По-рано през деня и градът на тепетата ще се включи в парада на Безсмъртния полк, в който тази година участват общо 38 български града. Началото на шествието в Пловдив е от 11 часа със сборен пункт пред Дома на културата „Борис Христов”. Очаква се там да се съберат над 300 души – наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1923-1945) и да потеглят с техните портрети към върха на тепето. Докато пловдивският Безсмъртен полк стигне догоре, там вече щяло да има музикална програма. И не само това, а щяло да има разпъната военно-полева кухня, като всеки посетител ще може да опита истинско военно меню. С такова са се изхранвали съветските войници по време на Втората световна война – купичка гречка, сандвич и чаша с водка. Освен това гостите на тържествата на върха на тепето ще могат да разгледат също и военна палатка и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша. 72-та огнени салюта пък щели да са няколко часа по-късно – от 20 часа.

В официалната церемония от 13 часа пред паметника на Альоша ще се включат посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров; посланикът на Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин; почетният консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов; кметове на общини и космонавтът – изпитател Урал Султанов.

Последно променена в Понеделник, 08 Май 2017 20:26