E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 31 Януари 2017 14:08

Пловдивчани почетоха рождението на Стефан Стамболов, кметът не се появи


Днес в Пловдив беше отбелязана 163-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на общината. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и комитет „Родолюбие“. Слово за държавника произнесе историкът Александър Пижев,  водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов.

За да почетат годишнината и да положат венци и цветя, пред паметника на Стефан Стамболов бяха изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада - бриг. ген. Явор Матеев, заместник - кметовете Амелия Гешева, Георги Маринов и Стефан Стоянов, депутатът от 43-то НС Петър Петров, кметовете на райони, главният секретар на Областна администрация- Пловдив, множество общински съветници и медии. Кметът на Пловдив Иван Тотев, който е в отпуск не се появи.

На днешния ден се навършват и 20 години от преименуването на площада на името на Стефан Стамболов. Решението за това е взето от Общински съвет - Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е сегашният общински съветник Спас Гърневски, който също присъства на събитието и положи цветя на паметника.

„В българската история човек с такава биография – няма. Съвременниците описват незабравимото му лице, острия поглед, бликащата енергия, жизнената сила, която се отразява във всяко слово, във всеки жест. Той поставя държавата ни в необходимите и правилни коловози, основател е на пловдивското изложение, впоследствие - прочутият Международен панаир. След освобождението Стефан Стамболов проявява по способности и знания – поразителна разностранност и дълбина! Стопанският му размах и политическата му прозорливост са възхитителни! Стефан Стамболов е най-крупната човешка и политическа личност в България! Паметта за него живее и ще живее вечно!“ каза във въведението си водещият на церемонията - актьорът Стефан Попов, който в театралната си кариера се е превъплащавал два пъти в образа на Стамболов. 

В словото си историкът Алексанъдр Пижев заяви, че Стамболов е ярка фигура, заела трайно място в историята на нашия народ, и то в две бурни епохи. Възвеличаван или обругаван, признат или отречен той е държавникът, необходим на България във времето, когато трябваше да се защити нейната самостоятелност и да се отворят вратите на икономическия й просперитет.

 „Стефан Стамболов е революционер и държавник, който олицетворява историята на своя народ за цели десетилетия. Неговото име е символ на свободата на България и на най-ярките висини на българската държавност в края на XIX век. През 1997 година английската кралица Виктория пише в свое писмо:„Никой не очакваше тогава българите да се проявят като държавническа нация, която да се експонира от един такъв велик мъж като Стефан Стамболов“, каза още в словото си историкът Александър Пижев.

Последно променена в Вторник, 31 Януари 2017 14:22