E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 12 Юни 2018 16:08

Летците ни имат 10 пъти по-малко полети от стандартите на НАТО

Летците ни имат 10 пъти по-малко полети от стандартите на НАТО Летците ни имат 10 пъти по-малко полети от стандартите на НАТО

Двамата загинали пилоти при падането на вертолет Ми-17 са имали 10 пъти по-малко летателните часове от стандартите на НАТО. Същото се отнася и за третия член на екипажа, който беше хоспитализиран с различни наранявания във Военно-медицинска академия. Това заяви командирът на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков по време на брифинг в авиобаза Крумово.

По стандарт на НАТО всеки пилот трябва да има 180 летателни часа годишно. Загиналите при инцидента снощи двама пилоти имат по 17 и 18 часа нальот годишно, заяви командира на ВВС.

Генерал-майор Стойков уточни, че отново според стандартите на НАТО 40 летателни часа могат да се извършват на тренажор. Той каза още, че поради липса на достатъчен ресурс някои от договореностите с НАТО не се изпълняват, като изключение правят само въздушната охрана и спасително-аварийните работи.

 

Загиналите двама пилоти са били достатъчно опитни, всички в колектива са им имали доверие, коментира на брифинга и командирът на авиобаза "Крумово" генерал Димитър Иванов.


Прегледи на летателните машини се правят ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет, подчерта шефът на ВВС. По думите му не е имало никакви забележки преди полета от страна на инженерно-техническия и летателния състав, който проверява състоянието на хеликоптерите.

 

Двамата пилоти, които загинаха при падането на хеликоптера им снощи са с много участия в спасителни операции в страната, каза днес началникът на авиобаза "Крумово" ген. Димитър Иванов. Той още веднъж изрази съболезнования към близките им, че като колеги всички в базата са съпричастни към трагедията на техните семейства. Генералът потвърди невъзможностт при падане от височина 30 метра да се подаде сигнал за авария, падането е за 2-3 секунди. Като летци, размишлаваме по много варианти, но нека изчакаме заключението на разследващата комисия, призова ген. Иванов. Разследващи и експерти ще направят днес още огледи на местопроизшествието в района на авиобаза "Крумово".Предстои да се направят още разпити на свидетели и да се съберат писмени доказателства. След това ще бъдат назначени технически експертизи. Военно-окръжната прокуратура - Пловдив разследва злополуката. Най- вероятно погребението на двамата капитани ще бъде в четвъртък, съобщиха от авиобазата.

 

Капитан Пламен Пантелеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.

 

Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца.

 

На авиобаза Крумово пристигна и президентът Румен Радев, който преди това се срещна във ВМА София с оцелелия от разбилия се Ми-17 Алексей Каменов.

Последно променена в Вторник, 12 Юни 2018 16:36