E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 11 Юни 2018 15:17

Потвърдиха ефективната присъда на Катя Лерца, прегазила с джипа си полицай в Пловдив

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Окръжния съд в града под тепетата осъди Катя Лерца на 2,4 години лишаване от свобода за предизвикано пътно-транспортно произшествие на бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив, при което на 13 май м.г. беше причинена смъртта на полицейски служител. Наказанието следва да се изтърпи реално при първоначален общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от четири години.

 

Магистратите посочват, че тезата на защитата за съпричиняване на катастрофата от страна на полицая е категорично опровергана. Той е предприел действия за спиране и извършване на проверка на друг автомобил, движещ се пред този на подсъдимата, в крайна лява лента.

Според Апелативния съд, служителят на реда от достатъчно голямо разстояние е подал знак със стоп-палка и реално е бил видим за Катя Лерца. Освен това в този момент в средната лента, при три налични, е нямало приближаващи автомобили.

Апелативният съд отхвърли искането за условно наказание, приемайки че за поправянето на подсъдимата е наложително то да бъде изтърпяно реално в затвора. Заради това, че Лерца вече призна фактите, изложени в обвинителния акт, делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание беше намалено с една трета.

 

В решението на съда е посочено още, че подсъдимата е управлявала автомобила си със скорост двойно по-висока от разрешената. Освен това по целия булевард „Санкт Петербург“ в момента на произшествието е имало концентрация на много хора, поради провеждането на големия Народен събор в Пловдив.

 

Като отегчаващо отговорността обстоятелство е отчетено, че след извършване на деянието свидетелството за правоуправление на подсъдимата е отнето. Скоро след произшествието контролните органи са установили, че тя въпреки това управлява автомобил без книжка, за което й е съставен акт за нарушение.

 

По делото са събрани и доказателства, от които е видно, че подсъдимата многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.