E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 05 Юни 2018 16:34

Пловдив чете 2018: Група "Фондацията" открива с концерт на Античния театър с вход свободен

Пловдив чете 2018: Група "Фондацията" открива с концерт на Античния театър с вход свободен   Пловдив чете 2018: Група "Фондацията" открива с концерт на Античния театър с вход свободен

 

На специална пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив, с участието на инж. Александър Държиков – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на Община Пловдив и Божана Апостолова – собственик и управител на ИК „Жанет 45“ днес бе представена програмата на предстоящото 16-то издание на литературния Фестивал „Пловдив чете“, който се провежда от 11 до 17 юни 2018 г. в Пловдив.

Заместник-кметът Държиков поздрави организаторите за неуморните усилия по организацията и провеждането на фестивала, който традиционно е част от Календара на културните събития на града. Финансовата подкрепа през настоящата 2018 г. е в размер на 38 270 лева. Министерство на културата подпомага проявата със сумата от 10 000 лева, които се предоставят по желание на организаторите на Народна библиотека „Иван Вазов“ за закупуване на нови книги.

В тазгодишното 16-то издание, което включва литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, филми и концерти участват общо 42 издателства, като 37 от тях са гостуващи. Шатрите за продажба на книги в Алеята на книгата на пл. Централен са 14, с обособен литературен кът за срещи до Сладоледената къща и сцена, на която на 12 юни, вторник, в 18 часа ще свири Биг Бенд - Пловдив.

В 20 часа отново на 12 юни, на сцената на Античния театър ще се състои официалното откриване на фестивала, където по традиция се връчват наградите "Орфеев венец" с парична премия от 5000 лв. и "Златна четка“ за оформление на книга, с премия от 2000 лева.

За музикалната програма на официалното откриване ще се погрижи любимата българска група „Фондацията“ в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, които пристигат за концерта в Пловдив след успешни турнета в Америка, Европа, Близкия Изток, Австралия и Нова Зеландия.

На 15 юни, петък, от 17:00 ч. ще бъдат връчени Националните литературни награди "Христо Г. Данов" в къщата музей "Христо Г. Данов", Старинен Пловдив. Входът за всички събития в програмата на „Пловдив чете“ е свободен!