E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 31 Май 2018 14:04

Децата от район „Северен“ се включиха в кампанията за Световния ден на околната среда

 

Възпитаници от ДГ „Весела“ в район „Северен“ се включиха в кампанията за отбелязване на Световния ден на околната среда – 5 юни. Техни гости бяха експерти от РИОСВ – Пловдив, кметът инж. Ральо Ралев и замeстник-кметовете на района Лариса Кътова и Калоян Георгиев. Те припомниха на децата, че отпадъците трябва да се изхвърлят разделно в обособените за това контейнери в различни цветове.
На открития урок кметът Ральо Ралев подчерта, че пластмасовите изделия са навсякъде около нас и са основния замърсител на планетата, защото се разграждат между 500 и 1000 години. Той призова малчуганите да избягват използването на пластмасови продукти за еднократна употреба като сламки, лъжички, чашки и вилички, за да се намали замърсяването на околната среда.
Децата от подготвителната група разказаха на гостите как събират разделно отпадъците вкъщи и навън в парковете и след това ги изхвърлят в кофите за смет. Те обещаха, че през следващата седмица ще събират пластмасови опаковки и в детската градина и ще ги изхвърлят в жълтите контейнери в района.
Гостите приканиха децата и родителите им да използват при пазаруване в магазините торбички от плат и да избягват найлоновите торбички, които са сред основните замърсители на природата. Според статистиката ежегодно се изхвърлят над 500 милиарда пликове за еднократна употреба.
Всички дечица получиха книжки за оцветяване със защитени видове животни, които са често срещани в Пловдивска област. Малчуганите обещаха, че ще се грижат за опазването на околната среда и за чистотата на планетата.
Тази година инициативите по повод Световния ден на околната среда минават под мотото: „Да победим замърсяването с пластмаси“.