E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 17 Май 2018 08:30

Обвинените в източване на Здравната каса в Пловдив обжалват ареста си

Иван Деспотов и неговият колега Влади Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция, PlovdivskiNovini.com Иван Деспотов и неговият колега Влади Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция, PlovdivskiNovini.com

Висшите служители на Здравната каса в Пловдив, които бяха задържани за източване на 1,1 млн. лева, ще обжалват ареста си. 

 

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев, бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив. В автомобила, с които са били двамата, е намерена крупната сума от 90 000 лева.

 

Престъпната корупционна схема, в която са участвали още две лица - пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабия Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани три търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, е действала чрез фиктивни аптеки. Посредством тях са теглени пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит и цироза. По този начин въпросните лекарства са плащани два пъти - веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема.

 

60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата висши служители на Районната здравната каса. Въпреки че според задълженията им е трябвало да  осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК-а.

 

Останалите двама обвиняеми по делото са освободени под парична гаранция след направени самопризнания - Николай Александров срещу 20 000 лева, а Димитър Йотинов - срещу 3000 лева. 

banner728