E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 16 Май 2018 12:13

Кметът Тотев разкри подробности от срещата с китайския концесионер на летище „Пловдив“

Кметът Тотев разкри подробности от срещата с китайския концесионер на летище „Пловдив“ Кметът Тотев разкри подробности от срещата с китайския концесионер на летище „Пловдив“

Кметът на Пловдив Иван Тотев днес разкри подробности относно срещата с концесионера на летище „Пловдив. Китайците в момента събират подписи и одобрение за сделката, което трябва да стане до 15-ти юни. Надявам се всичко да мине в график и те да могат да подпишат договора. С тях бяха и две строителни фирми от Китай, които ще реализират инвестицията на летището. Китайците искат да разширят и подобрят пистата, както и да направят писта за карго полетите. Те желаели да разширят и земята на концесията, да направят ж.п. връзка. Кметът на Пловдив Иван Тотев каза, че ще има и автобусна връзка от автогарата на Централна гара до летище Пловдив. тя трябва да тръгне от 15 юни. Фондът за развитие на летище Пловдив ще иска да задържи всички пътнически полети, които действат сега. В момента ще се проведат разговори с компания Ryanair да останат четирите полета до Милано, Брюксел, Лондон и Франкфурт.  

 

Вчера представители на определения за концесионер на летище „Пловдив“ консорциум между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ представиха намеренията си за развитие на аеропорта на среща с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов, председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметовете на шестте пловдивски района и заместник-кмета Розалин Петков. 

Кметът Иван Тотев увери китайските инвеститори, че Община Пловдив ще бъде добър партньор и ще помага съгласно правомощията си за реализирането на проекта. 

 

След огледа на летище „Пловдив“ представителите на „Хайнан“ споделиха, че имат намерение веднага след подписване на договора да започнат реализацията на инвестиционния проект. В града дори пристигнаха представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията. 

Много важно е развитието на летището и като гражданско, и като карго, подчерта кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. 

Договорът с избрания концесионер може да бъде подписан след като бъде обявено решението на Комисията за защита на конкуренцията. 

 

Припомням, на заседанието си на 28 март тази година правителството определи консорциума между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ за концесионер на летище „Пловдив“ след проведена процедура. С решението си правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.