E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 12 Май 2018 16:24

Министър Ивайло Московски: Ще защитим максимално интересите на превозвачите

Министър Ивайло Московски: Ще защитим максимално техните интереси превозвачите Министър Ивайло Московски: Ще защитим максимално техните интереси превозвачите

 

Няма държавна институция или неправителствена организация, която да не подкрепя исканията на превозвачите, ще защитим максимално техните интереси. Това каза днес в Пловдив министърът на транспорта Ивайло Московски относно недоволството на превозвачите срещу пакета за мобилност на ЕК. „Лично премиерът Бойко Борисов е ангажиран с темата. Провел е необходимите разговори вчера с Емануел Макрон и Ангела Меркел. Доколкото съм информиран, на Борисов му предстои нов телефонен разговор в неделя с президента Макрон, а в понеделник тук пристига комисарят по транспорта Виолета Булц. Много от условията притесняват нашия бранш и на практика биха го довели до неконкурентно състояние. На първо място това е самото изискване през определен период от време превозвачите да се прибират у дома или в база на фирмата, в която работят. Ние считаме, че няма как един човек да бъде задължен в свободното си време да ходи където и да е. Превозвачите могат да имат почивка където си искат по света, не е задължително да се прибират вкъщи. Това е един необоснован разход за тях, който ще ги натовари финансово. Следващото условие, което не се приема от нашите превозвачи, е да нямат право да почиват в кабините на камионите си. Пак изглежда нелогично, при положение, че собствениците на компании инвестират страшно много средства, за да закупуват камиони с всички удобства. По тази тема има проблем със застрахователите, защото в полиците пише, че ако водачът не е на самото място, където е камионът му, ако има щета върху превозното средство или товара, застрахователят не го обезщетява. Това са неща, които трябва да бъдат изчистени като изисквания“, посочи Ивайло Московски. По думите му на трето място се поставя проблемът от кой ден да започват да текат командировъчни за държавите, в които се намира съответно шофьора с камиона. 

 

Сдруженията в областта на автомобилните превози на товари заявиха, че получават "безусловната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на цялото правителство по отношение на нашите искания, свързани с готвените законодателни промени по Пакет "Мобилност" на Европейската комисия". 

Това се казва в разпространено от Съюза на международните превозвачи писмено изявление на браншовите сдружения в сектора "Автомобилни превози и товари". Подобна категорична подкрепа от страна на кабинета, Народното събрание и българските евродепутати е без прецедент до момента, се посочва в изявлението.

 

Превозвачите заявяват, че след срещата им с премиера Бойко Борисов са напълно убедени, че изпълнителната власт в страната ще съдейства чрез всички възможни инструменти в защита на българските превозвачи. Уверени сме, че всички заедно ще постигнем желаните резултати за защита на националните интереси и изграждането на устойчиво и стабилно бъдеще на един от най-големите сектори в българската икономика, се казва в изявлението.

Още веднъж призоваваме по ясен и категоричен начин всички български политици и общественици да не използват тази тема за политически битки и пререкания, а да отстояват заедно и обединени позиция на подкрепа и несъгласие с предлаганите рестриктивни предложения за промени в европейското законодателство, засягащи автомобилните превози на товари, казват превозвачите.

Насроченият протест на българските превозвачи, който ще се състои по време на срещата на върха в София, не е насочен срещу изпълнителната власт в България, а срещу предложенията на част от държавите в ЕС, които ще доведат до унищожаването на българския транспортен бизнес. По време на протеста категорично няма да толерираме политически провокации, заявяват още превозвачите.

 

Последно променена в Събота, 12 Май 2018 16:46
banner728