E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 12 Май 2018 14:37

Министрите Московски и Радев разгледаха обновената Централна гара, шефът на МВР хареса Царската чакалня/снимки/

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и вътрешният министър Валентин Радев днес посетиха обновената Централна ж.п. гара в Пловдив. Сградата на Централна гара е изцяло реставрирана и запазена в автентичния си вид от началото на 20 век от концесионера на гаровия комплекс. Концесионерът до момента е инвестирал 7 млн. лева в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лева в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея. Концесията е за 35 години.Реновираната сграда става мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт, коментира представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той заяви още, че това е първото място в България където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.

„Изключително съм впечатлен от реставрацията на жп гарата, тъй като тя е и паметник на културата. Изградена е от виенски архитекти в началото на XX век. Запазени и възстановени са изцяло конструкцията, покривът и Царската чакалня в приемното здание на гарата", допълни министърът.

В сградата е обновена изцяло Царската чакалня, тя много се хареса на министър Радев, който се настани удобно на мебелите. Направена е и стая за видео наблюдение, където ще работят пет полицейски служителя. Шефът на МВР Валентин Радев каза, че тук ще е спокойно място и кражби няма да има. 

 

Министър Московски коментира и проектът за изграждане на жп възел – Пловдив. Той посочи, че първия етап от проекта е във финална фаза на изпълнение и предстои скоро да бъдат обявени тръжните процедури.

Относно концесия на летище Пловдив министърът заяви, че се очаква решение на Комисията за защита на конкуренцията, след което ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител.

 

Последно променена в Събота, 12 Май 2018 16:44
banner728