E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 05 Март 2018 13:05

Пловдивчани пред Прокуратурата: Абсурдно е да няма дежурен! За престъпление на кой да кажем?/Видео+снимки/

Над 2000 пловдивчани престигнаха пред Прокуратурата в града. Те поискаха да говорят с дежурен прокурор, но се оказа, че няма такъв. Как е възможно да няма дежурен. Аз знам за престъпление на кой да кажа?, обърна се протестиращ към охраната. Дойдоха няколко полицая да помогнат на охраната. Обадиха се на тел 112, но оттам им казахаказаха, че няма как да им помогнат. Един от организаторите успокои напрежението и гражданите, които бяха готови да нахлуят в Прокуратурата. Друг мъж започна да звънни по телефоните на служители, но никой не му отговори. Пловдивчани дадоха 30 минути да дойде някой дежурен прокурор да говори с тях. 

 

Над 2000 протестиращи се събраха пред 2 РПУ в Пловдив с викове "Свобода за д-р Димитров".  Те обявиха, че ще искат законодателни промени, като визираха станалото с пловдивския лекар д-р Иван Димитров. Недоволните тръгнаха на шествие към прокуратурата, за да търсят сметка на прокурор защо медикът остава в ареста.

 

Полицията арестува за убийството доктор Иван Димитров, след като той бе нападнат от крадеца Жоро Плъха. Лекарят бе задържан за 72 часа, след като на 2 март край сградата на Областната администрация в Пловдив бе открито тялото на Жоро Джевизов - крадец-рецидивист, известен с прякора си Плъха.  "Вчера протестирахме, днес пак. Основната цел на тези недоволства беше д-р Димитров да бъде освободен от ареста, защото той не е престъпник", заявяват протестиращи. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години. 

 

Протестиращите скандираха „Свобода за д-р Димитров!“. На протеста дойдоха колеги и съседи на д-р Иван Димитров, както и граждани, които го подкрепят. Всички колеги и съседи на задържания лекар разказват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо. 

 

Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато те нападнат, или нахлуе крадец в дома ти. Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни, обявиха протестиращите.  Хиляди са се подписали в подписката в защита на обвинения лекар. 

 

„Събрали сме се за свободата на доктора, защото не е нормално в държавата ни това да се случва“, каза Евгения Запрянова, колега на д-р Димитров. „Всички тук искаме доктора да бъде освободен, да бъде със семейството си, където му е мястото“, каза Запрянова. Тя разказа, че знае от медиите, че двама цигани са нахлули в дома на доктора, той се е срещнал лице в лице с тях, единият даже го е наръгал с нож в крака, а другият си е изпуснал пистолета. Именно с него д-р Димитров е застрелял единият от циганите.  „Лекарят има две прекрасни дъщери и съпруга, които са потресени от случилото се“, разказа още Евгения Запрянова.

 

Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и непрекостновеността на дома си. Това каза д-р Румен Дачев, който е колега с д-р Димитров от 15 години. „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – всеки, който нощно време дойде в дома ти да краде, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза д-р Дачев. 

 

„Нямам инфорамация той да е имал незаконно оръжие. Доколкото разбрах единият от рецидивистите е имал оръжие и го е изпуснал, а той го е хванал в движение и се е саморазправил с него“, добави д-р Дачев. 

 

По думите му неговият колега е голям професионалист и добър човек, нямал е никакви проблеми с пациенти, нито с колеги досега. 

Последно променена в Понеделник, 05 Март 2018 14:37

Медия