E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 13 Февруари 2018 07:35

Съветниците решават за поставяне на паметна плоча на космонавта Игор Волк

Съветниците решават за поставяне на паметна плоча на космонавта Игор Волк Съветниците решават за поставяне на паметна плоча на космонавта Игор Волк

Общинските съветници ще гласуват в четвъртък предложение от гражданска инициатива Славяни и фирма Авиамаш ЕООД за поставяне на паметна плоча на космонавта Игор Волк. Тя ще бъде монтирана на Алеята на космонавтите, която се намира на Бунарджика. На нея са засадени дръвчета от всички гостували в Пловдив космонавти. 

 

Игор Волк бе летец-изпитател на самолетите Су-27 и Су-27УБ, на свръхзвуковите МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25, МиГ-29 и много други. През 1984 година Волк извършва полет на борда на космическия кораб "Союз Т-12" и до орбиталната станция "Салют-7". Продължителността на престоя му в космоса е 11 денонощия и 19 часа.

Игор Петрович Волк е роден на 12 април 1937 година в Змийов. Той е заслужил летец-изпитател, получил право на пилотиране на всички типове самолети на въоръжение в СССР. Герой на Съветския съюз, носител на 5 държавни отличи и ордени, президент на международната асоциация „Земя и космонавтика”, полковник от запаса. Общият му нальот е над 7000 часа, половината в изпитателни полети. През годините се превръща в учебник за летците-изпитатели. Той пръв в света прави изпитания на поведението на самолетите при свръхкритични ъгли на атака.