Октомври 18, 2018

Изграждат нов мол в Пловдив

13 Ян 2018 20:01Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на града и ще строи там мол, съобщи Саpital.bg. Теренът от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара е купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв. Това е третата покупка на фонда, след като миналата година компанията придоби първия и третия по приходи молове в София срещу 460 млн. евро и така стана най-големият инвеститор в български недвижимости.

Това ще е четвърти търговски център за Пловдив, а добрата новина е, че теренът в широк център ще спре да пустее. Самият парцел за 10 години премина през върволица от собственици: държавата приватизира 59 декара срещу 14 млн. на фирма, свързвана с ДПС и КТБ, после придобита от създателите на "Винпром Пещера" и Ветко Арабаджиев. Те запазват 29 декара за себе си, а по-голямата част продават на германската ЕСЕ преди осем години за около 50 млн. лв. Кризата охлажда инвестиционните планове на всички. До декември миналата година, когато NEPI купува по-големия парцел от германците. Остава въпросът дали след 2-3 години Пловдив ще е достатъчно платежоспособен да "изплати" южноафриканската инвестиция. Или ще стане поредният презастроен с молове град. Парцелът, който е част от старата Сточна гара, е купен от софийското "НЕПИ Проджект фор". Сделката за имота от малко под 36 дка в Пловдив е сключена преди месец на цена 17.5 млн. лв. Продавач е софийският клон на регистрираната в Хамбург Einkaufs-Center Plovdiv, в което крайният мажоритарен собственик е германската HGA Real estate, а 25% държи ECE Projektmanagement - един от най-големите инвеститори в търговски имоти в Европа и доскорошен съсобственик на "Сердика център", също купен от NEPI.

Einkaufs-Center Plovdiv стана собственик на имота през февруари 2009 г., като придоби създаденото малко преди това дружество "ТЦП Тримонциум център Пловдив", в което парцелът беше апортиран с оценка 58.7 млн. лв. Самият апорт беше направен от предишния собственик "Прайм - ДС" (виж текста за парцела), който в отчета си за 2009 г. е показал приход само 50 млн. лв. Още преди девет години, след придобиването, германската компания купува от българското си дружество правото на строеж на мола за 58 млн. лв.

В средата на 2016 г. парцелът е прехвърлен директно на Einkaufs-Center Plovdiv за сумата от едва 4.3 млн. лв. Година след това "ТЦП Тримонциум център Пловдив" е заличена като компания. Така реално при декемврийската сделка германската компания продава терена три пъти по-евтино, отколкото го е придобила в апогея на бума. Парцелът, който е част от старата Сточна гара, е купен от софийското "НЕПИ Проджект фор". Сделката за имота от малко под 36 дка в Пловдив е сключена преди месец на цена 17.5 млн. лв. Продавач е софийският клон на регистрираната в Хамбург Einkaufs-Center Plovdiv, в което крайният мажоритарен собственик е германската HGA Real estate, а 25% държи ECE Projektmanagement - един от най-големите инвеститори в търговски имоти в Европа и доскорошен съсобственик на "Сердика център", също купен от NEPI.


В началото на 2010 г. "ЕЦЕ Проектмениджмънт България" (част от германската ECE) публично обяви плановете си да построи мол върху парцела, който се намира на пресечката на булевардите "Найчо Цанов" и "Христо Ботев" в града. Комплексът, наречен "Тримонциум център", трябваше да разполага с 51 хил. кв.м отдаваема площ за около 200 магазина, както и с 1200 паркоместа.

Търговският център обаче така и не беше построен. По същото време компанията приключваше изграждането на софийския "Сердика център", подготвяше и още два обекта - в София и Варна, за които търсеше финансиране, но кризата попречи те да се случат. Така въпреки добрата си локация пловдивският имот остана неизползван.Сега теренът получава нова възможност да бъде застроен. Южноафриканският фонд е ключов играч на пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа и подобно на други инвеститори от ЮАР интересът му е провокиран от ниската инфлация в региона и възможностите за добра възвращаемост. Традиционно стратегията на NEPI е да купува готови обекти, които са пазарни лидери, а когато такива няма за продажба, да изгражда проектите си на зелено.

От NEPI не отговориха на въпросите на "Капитал" какви са плановете им за терена и защо са избрали Пловдив за поредната си инвестиция. Вариантите са бъдещата сграда да е чисто търговска или да бъде комбинация от търговски площи с офиси или дори с хотел. При всички положения обаче проектът изглежда, ще е голям, защото това е начинът, по който работи компанията, а и теренът го позволява.

 

 

Парцел с история

 

 

Някогашната Сточна гара в Пловдив - земя и сгради, беше продадена на компанията "Прайм - ДС" през есента на 2007 г. по времето на тройната коалиция. Сделката беше сключена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП), който отговаряше за държавната собственост. Продажбата стана чрез търг с тайно наддаване, в който освен победителя участваха още 10 компании, чиито имена така и не бяха обявени.

 

Според данни от Имотния регистър тогава дружеството е купила малко под 59 дка, а договорът е сключен за 14 млн. лв., или 237 лв./кв.м. Впоследствие купувачът добавя към имота още няколко по-малки съседни парцела, включително и два купени от общината на подобна цена, с което общата площ набъбва до около 65 дка. Така освен терена, който беше продаден на "НЕПИ Проджект фор", сега остават около 29 дка, които продължават да са собственост на "Прайм - ДС". Тя е създадена през 2004 г. със съдружници Дора Праматарова и Соломон Борохов, като последният още следващата година излиза от дружеството и на негово място влиза оръжейният търговец и съпруг на Праматарова Генчо Христов. През годините двамата имат и други бизнеси, включително свързваната с ДПС "Прайм хаус". Самият имот пък е ипотекиран няколко пъти срещу кредит от някога приближената до движението Корпоративна търговска банка (сега в несъстоятелност).

 

След сделката за пловдивския терен през 2009 г. в "Прайм - ДС" влиза нов партньор - Кирил Захариев. Той е известен най-вече с участието си в "ГМ прес" (обявено в несъстоятелност в средата на 2016 г.), където държеше 40% от акциите, а чрез дружеството - и дялове в редица медии като вестниците "Стандарт нюз", "Шоу", "Новинар", регионалните издания "Струма" и "Марица", сайта blitz.bg и др. Захариев има участие и във фирми от групата на "Винпром Пещера". План да наддава заедно с алкохолния производител е имал и друг пловдивски бизнесмен - мажоритарният собственик на панаира и председател на БСП - Пловдив, Георги Гергов, но общото им участие е пропаднало. В момента собственици на "Прайм - ДС" са три дружества - свързаната с "Винпром Пещера" "Галакси пропърти груп", "Красива Марица" на Ветко Арабаджиев и "АВЦ консулт" на Диляна Борисова, която е партньор на Праматарова и Христов в управлението на някои други фирми.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu