E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 23 Ноември 2017 13:10

Заместник-министърът на културата на Китай на визита в Пловдив

Делегация от Китайската народна република, водена от заместник-министъра на културата г-н Джан Сю посети вчера град Пловдив за среща със заместник- кметовете на Община Пловдив Розалин Петков, отговарящ за общинската икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците, инж. Александър Държиков, с ресор „Култура и туризъм“ и Радост Иванова – заместник-директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, с ресор маркетинг, комуникации, реклама, спонсорство и частни финансирания.  Визитата се осъществи ден преди церемонията по официалното откриване на новия Китайски културно-информационен център в София, която ще се състои днес (23.11.2017). Това ще е първият културен център на азиатска държава, не само в България, но и в региона на Централна и Източна Европа, със статут на  културна институция на китайското правителство.

 

В състава на делегацията участваха Джън Хао – заместник генерален директор за външни културни отношения в Министерство на културата, Гуан Син -  заместник-директор на дирекция "Източна Европа и Централна Азия" към Бюро за външни отношения,  Уан Чин-ън - член на отдел "Обща администрация", Рън Сяолей - член на отдел "Планиране на културни центрове", Лиу Яохон - отдел "Протокол и преводи", Бюро за външни отношения, Кон Юен - директор на отдел "Планиране на културни центрове", Ли Уей - служител, Отдел "Персонал", Уан Сяомън  - член на отдел "Планиране на културни центрове" и Гу Хонсин - съветник по културните въпроси в Посолство на КНР в София. Освен официалната среща в заседателната зала на Община Пловдив, гостите посетиха Античния театър и Римския стадион, както и Регионалния археологически музей в Пловдив.

 

„Пловдив е много исторически град, с богата култура и история. Тук усетих голяма топлина, която блика навсякъде, независимо, че денят днес не е слънчев. Обектите, които посетихме са един отличен пример за богатата ви история“, сподели заместник-министър Джан Сю, който не пропусна да похвали високия професионализъм на  екскурзоводите от ОИ „Старинен Пловдив“, придружаващи делегацията по време на обиколката.

 

По време на срещата, заместник-кметът Розалин Петков представи на гостите информация за големите инфраструктурни обекти в града, за Тракия икономическа зона, за отношенията между побратимените градове Пловдив и китайския Шънджън и други.

 

Заместник-кметът инж. Александър Държиков разказа за богатия културен календар на град Пловдив, многобройните фестивали и традиционните събития, както и за постигнатите конкретни договорености между Община Пловдив и Посолството на Китай, свързани с размяна на артисти, изложби, участие в предстоящия Международен фолклорен фестивал и други, постигнати по време на последната среща със съветника по културните въпроси Гу  Хонсин и секретаря на посолството- г-н Сюй в Пловдив на 21 юли, тази година. „Община Пловдив инвестира много активно в разкриването, съхраняването  и експонирането на обектите - културно-историческо наследство на града, защото те са богатство за Пловдив, за България, но и за целия свят“ каза още заместник-кметът Александър Държиков.