E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 21 Ноември 2017 16:14

Делегация на Върховната сметна палата на Чехия гостува на Общината

Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков и главният секретар на общината Ангелина Топчиева посрещнаха официална делегация на Върховната сметна палата на Чешката република, водена от нейния президент инж. Милослав Кала.
Гостите бяха запознати както с богатото културно-историческо минало на най-древния жив град в Европа, така и с интензивното развитие на съвременния Пловдив. Розалин Петков ги покани да дойдат отново през 2019 г., когато градът ще е Европейска столица на културата.
От своя страна инж.  Милослав Кала изрази възхищението си от историята, красотата на града и от приятелското посрещане в общината. Той сподели, че посещението в страната ни е свързано с подготовката на съвместни проекти със Сметната палата и пожела успешно българско председателство на Европейския съюз през 2018 г.
Пред пловдивските домакини той сподели резултати от проверки по общини в областта на здравеопазването и образованието в Чехия, направени по австрийски модел и приложими в България като част от общността на Европейския съюз.  
„Приемаме проверяващите от Сметната палата като партньори, като катализатор за подобряване на нашата работа“, заяви Ангелина Топчиева. „Ако се констатира нередност, веднага я отстраняваме“, допълни Розалин Петков.
И домакини, и гости се обединиха около мнението, че  трябва да има пълна прозрачност и информация за изразходване на публичните средства при всяка една общинска процедура, тъй като това дава възможност на гражданите да участват пълноценно в обществения живот.
При визитата си в Пловдив чешката делегация бе съпровождана от председателя на Сметната палата Цветан Цветков и заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.