E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 10 Ноември 2017 09:34

Надраскаха Альоша: Захарова е трав**тит", Комунизъм=еврейство", Убий чи**та! и т.н... /снимки/

Надраскаха Альоша: Захарова е трав**тит", Комунизъм=еврейство", Убий чи**та! и т.н... Надраскаха Альоша: Захарова е трав**тит", Комунизъм=еврейство", Убий чи**та! и т.н...

Тази нощ паметникът на Альоша беше надраскан и залят с боя от неизвестни хора. Цялото пространство около фигурата е с пречупени кръстове и надписи на които пише: "Захарова е трав**тит", Комунизъм=еврейство", Убий чи**та! и т.н... На място в момента са полицаи от 2-ро РПУ и правят оглед на мястото. След това паметникът трябва да бъде изчистен и подготвен за тържествата в неделя по случай 60 годишнината от построяването на паметника. Според запознати това е второто посегателство над Альоша тази седмица. Преди дни беше надраскан и паметникът на Съветската армия в столицата, а след това избухна скандала с изказването на говорителката на руското МВнР Мария Захарова. 

 

 

 

По повод 60 години от построяването и официалното откриване на Паметника на съветската армия – Альоша е сформирана Гражданска инициативна група „Альоша“, която подготви и ще реализира тържествено честване на юбилея. Отбелязването на годишнината ще се проведе на 12 ноември, неделя, 2017-а година. Събитията включват: конкурси, поклонение, историческа изложба и тържествен концерт с вход свободен.

 

Програмата на 12 ноември ще се състои от:

 

 

 

Поклонение от  12:00 ч. на Хълма на освободителите в град Пловдив. Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва. Слово ще произнесе доц. д-р Симеон Кацаров, заместник-декан на Философско-историческия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

 

Тържественият концерт във връзка с 60-годишнината от построяването на паметника в Градски дом на културата “Борис Христов“ е с начален час 13:30.а. Събитието ще е в две части, а в антракта ще се състои коктейл.

 

Концертът ще включва историческа ретроспекция и мултимедийна визуализация, отразяваща проектирането, изграждането и официалното откриване на монумента. Ще бъдат упоменати участниците в построяването и ще се наградят техни живи наследници с благодарствени значки.

 

Отразяване на периода, в който пловдивската общественост и гражданите на България се обявиха против решението на местната власт за събарянето на паметника Альоша и не допуснаха неговото премахване. Ще бъдат обявени  организациите, гражданите и  съюзите - защитници на паметника. Част от участниците в този процес, които успяхме да издирим също ще получат награди.

 

Третата тема във филма представя паметника Альоша, освен като символ на града и като утвърдила се културно – историческа институция, допринесла за съхраняване и развитие на отношенията между народите. Ще бъдат отразени посещенията на официални дипломатически делегации, космонавти, изявени личности и институции, както и официални чествания и културни събития, провеждани на паметника.

 

В концертът ще участват български и чуждестранни изпълнители, сред които Биг Бенд Пловдив и Ансамбъл „Тракия“.

На официален представител на пловдивската общественост ще бъде връчен благодарствен плакет от руския народ за запазването на монумента.

 

В седмицата преди тържественото честване, съвместно с Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са организирани три конкурса: за есе, детска рисунка и фотография на тема Альоша. Най-добрите работи ще бъдат наградени на концерта.

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 12:00