E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 29 Октомври 2017 20:54

Откриха първата 3D пешеходна пътека до ОУ „Д-р Петър Берон/снимки/

Първата в Пловдив 3D пешеходна пътека беше открита в 16.00 часа на ул. „Ген. Данаил Николаев“ 46 (зад ОУ „Д-р Петър Берон“). Лентата прерязаха всички участници в изработката на проекта, техният ръководител Маша Катилева, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, началникът на КАТ-Пловдив Димитър Димитров, инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция“, временно изпълняващата директорка на ОУ „Д-р Петър Берон“ Ани Попова и представител на известна фирма за бои и лакове.

 

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов благодари на първо място на школата по дизайн, нейния ръководител и на художниците. „Бих желал да обърна внимание на всики водачи на МПС да бъдат внимателни на пътя и да не забравят, че на първо място сме пешеходци, а след това шофьори.“, добави Стаменов и даде думата на началника на КАТ Пловдив, който изрази готовност полицията да бъде участник и в други подобни инициативи.

 

„Район „Централен“ и Община Пловдив могат да бъдат пример за цяла България с подобни проекти.“, допълни инспектор Гиргинов от КАТ „Пътна полиция“ Пловдив. Районната администрация благодари на „Общинска полиция“ за подкрепата: малките художници работиха 6 часа над проекта, като за целта няколко служители на полицията пренасочваха автомобилите в района.

 

Пешеходната пътека е резултат от няколкоседмична подготовка от страна на районната администрация и школата по рисуване. Проектът, който изобразява въжен мост, включва различни елементи: букви, цифри, абривиатури, пособия за рисуване и писане, ноти. „Мостът носи символика. Опитахме се да превърнем цялата идея в триизмерна картина. Всичко това беше възможно благодарение на точността и старанието на децата.“, сподели Маша Катилева, ръководител на проекта и художник.

 

 „Нито една спестена секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете“ е мотото на кампанията „Убий скоростта, спаси дете“. Тя насочва вниманието на шофьорите и обществото към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са деца. Район „Централен“ разпространява и стикери за автомобили с мотото на кампанията, които водачите да поставят от вътрешната страна на своите МПС-та.