E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 12 Април 2017 12:08

Топ 10 на най-любимите марки вино в света

 

 

Световното производство на вино през 2016 г. беше едно от най-ниските в последните 20 години, но 259 милиона хектолитра все пак са достатъчно количество за запълване на много бутилки.

 

Така че ежегодната класация на списание Drinks International за най-възхитителните марки вино в света може да ви е от голяма полза, когато дойде време за избор на напитка.

 

Гласувалите в анкетата са експерти по виното, купувачи, вносители и журналисти. За да изберат любимите си марки, те взели предвид качеството и привлекателността на виното, дали е представително за региона или страната си, дали е добре бутилирано и дали се продава добре.

Експертите избрали измежду общо 50 компании, които произвеждат всякакъв вид вино. Пълната класация е публикувана в априлския брой на Drinks International, а ВВС съобщава кои марки заемат първите десет места.

 

10. Graham's Port

Тази фамилна компания е създадена през 1820 г. в Порто, Северозападна Португалия. Марката произвежда известното вино порто в един от най-старите винени райони в света.

 

Границите на региона са официално определени през 1756 г., един век преди Бордо в Югозападна Франция.

 

9. Chateaux Margaux

Тази винарна се намира в Бордо, Франция. В този район се произвеждат вината бордо, едни от най-известните в света поне от XVI век насам.

 

Първият вариант на Chateau Margaux, Grand vin, което се произвежда от XVII век насам, е признат за едно от най-добрите вина в света, става ясно от уеб сайта на марката.

 

8. Michel Chapoutier

Марката се ражда през 1808 г. в долината на Рона, Южна Франция. Тя произвежда голямо разнообразие от класически вина, като Hermitage, което е било пито от известни личности, като френския писател Александър Дюма и руския цар Николай II, показва сайтът на Chapoutier.

 

7. Ridge

Историята на Ridge започва от 1885 г., когато италианецът Осеа Пероне насадил лозя южно от Сан Франциско, щата Калифорния. Оттогава лозовите масиви са преминали през ръцете на различни собственици.

 

За производството на вината си марката използва квас, характерна за нейните лозя, информира сайтът на марката. Една от специалностите й е червеният винен сорт грозде зинфандел.

 

6. Guigal

Тази винарна е създадена през 1946 г. в Ампюи, Южна Франция. Едно от най-отличителните й вина е червеното вино Brune & Blonde de Guigal, разновидност на Cote-Rotie.

 

5. Vina Errazuriz

Максимиано Ерасурис засажда лозовите масиви през 1870 г. в долината на Аконкагуа в Чили. През 2016 г. марката беше на седмо място в класацията.

 

Едно от култовите й вина, според сайта й, е Don Maximiano Founder's Reserve Cabernet Sauvignon 2014.

 

4. Villa Maria

Винарната се намира в Нова Зеландия. Създадена е през 1961 г. от Джордж Фистонич в Оукланд. Това е най-награждаваната винарска компания в Нова Зеландия и изнася продуктите си в над 50 страни, става ясно от сайта й.

 

3. Penfolds

Компанията е създадена през 1844 г. от Кристофър Раусън Пенфолд в Южна Австралия. През 2016 г. култовата марка беше поставена на първо място в класацията на Drinks International.

 

2. Concha y Toro

Създадена през 1883 г. в Чили, това е най-голямата винарна в Латинска Америка. Тя е производител на известните вина Casillero del Diablo, които носят това име, защото, според разпространяваната от компанията легенда, основателят й Мелчор Конча и Торо казвал, че дяволът живеел в избите му.

 

Целта била да предотврати риска от кражба на ликьорите му. От 2010 г. Concha y Toro са официалните вина на английския футболен отбор „Манчестър Юнайтед“.

 

1. Torres

Това е най-големият производител на вино в Испания. Марката е създадена през 1870 г. в Каталуния и заемаше първото място в класацията през 2015 г.

 

Основните вина на Torres са Vina Sol, Sangre de Toro, Mas La Plana, Vina Esmeralda, Celeste, Altos Ibericos, Gran Coronas, Milmanda и Natureo според Drinks International. 

 

А вие пробвали ли сте някои от тези вина? /profit.bg