E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 12 Декември 2017 11:08

Възпитанието започва от утробата

Още древните култури (Египет, Гърция, Китай и др.) са имали програма за поведение на бременната жена. В основата на тази програма е стояло разбирането, че възпитанието на детето започва още от момента на зачеването. На бременната жена се е препоръчвало да живее в синхрон с природата, да наблюдава изгрева, да слуша хубава музика, да рисува и твори. Считало се е, че така ще се роди велик творец – композитор или художник.

 

И това не е само поверие. Към днешна дата има проведени редица изследвания, доказващи, че всичко, което се случва на бъдещата майка през бременността, се запаметява от бебето на ниво клетъчна памет.

 

Съвременните психолози считат, че това е най-добрият начин да се справим с проблемите на последните години – хиперактивност, аутизъм и др. Например, използван е подобен метод за коригиране на заекване – чрез възпроизвеждане на шумове от утробата, тупкащо сърце и подобни. Когато има някакво заболяване се разпитва каква е била бременността на майката, за да се създадат подобни условия и така човекът се чувства сигурен и обичан. При моите консултации, особено за деца, аз също използвам въпросници, при които се разглежда цялата бременност, освен във физически и в психо-емоционален план. Това е много важно, за да се установи, каква е причината за проблемите на детето.

 

Бебето има реални спомени от вътреутробния живот. Освен психо-емоцианлно, то запаметява и всичко, до което физическите му сетива имат достъп. В утробата е много шумно, то чува освен гласа на майка си и баща си, шумове от работата на майчините си органи и различни звуци и шумове от външния свят, запаметява често използвани думи. Осен това в утробата не е и напълно тъмно. Колкото повече напредва бременността, толкова по-тънка става маточната стена и бебето вижда като в сумрак, различава ден и нощ, разграничава сенки. Вкусовите усещания също се развиват и чрез амниотичната течност, която поглъща, бебето запаметява вкусовете на бъдещите гозби на мама. Установено е, че ако бременната майка консумира повече зеленчуци, по-лесно ще бъде захранено бебето със зеленчукови пюрета в бъдеще. Мога да потвърдя това с моята дъщеря, която още от първото захранване предпочиташе зеленчуковите пред плодовите пюрета, както и аз консумирах през бременността значително повече салати, отколкото сладки храни. Тя и до ден днешен не обича сладко.

 

Най-много елементи от външния свят бебето възприема чрез слуха си. Затова е изключително важно да му се говори, а още по-добре, ако се обръщаме към него по име. Така то не само разпознава името си по-лесно, но и свиква с гласа на мама. Малко е странно да си говориш на корема и много жени предпочитат да ги говорят наум, но така бебето не получава пълно възприятие за нещата. Освен това, мога да споделя, че говоренето и споделянето е доста разтоварващо. Установено е, че майките, които са споделяли проблемите си с бебето по времена бременността, раждат по-борбени деца, които търсят винаги решение на ситуацията. Особено, ако накрая споделим и как ще решим проблема.

 

Също толкова важно е бъдещият татко да говори на бебето. Така то се запознава и с двамата си родители, усеща любовта им още преди да се е появило на бял свят. Най-милите моменти от моите бременности са, когато двамата с мъжа ми пеем на бебето, кой както може…. Не е важно дали пеете фалшиво или сте на нивото на тримата тенори… За вашето дете най-хубавата песен е тази, която извира от сърцето на мама и татко…

 

И най-важното е да се наслаждаваме на бременността, да очакваме бебето с любов и търпение, да мислим за него като едно прекрасно същество, което ще озари нашия живот. Всичко това то ще запамети и тогава ни очакват едни хармонични и изпълнени с чиста обич взаимоотношения…

 

С много Любов от мен!

 

Елена Терзиева /poznanieto.com