E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 17 Октомври 2017 20:25

Всички WiFi мрежи са застрашени от пробив

 

 

Практически всички модерни WiFi мрежи са застрашени от нов сериозен пробив на сигурността, съобщава онлайн изданието Ars Techinca. 

 

Проблемът засяга протокола WPA2 и според специалистите от Katholieke Universiteit Leuven в Белгия, засяга практически всяко устройство, което има WiFi.

 

Уязвимостта KRACK е открита още преди седмици, но се е пазила в тайна докато могат повечето компании да реагират. Най-засегнати са устройства, които използват Android и варианти на Linux. По-малък е рискът за macOS и Windows.

 

Уязвимостта позволява на хакери да проследяват смятана за криптирана информация по WiFi връзка. В някои случаи дори е възможно пролуката да се използва за добавяне на вируси към интернет сайтове.

 

Microsoft обяви, че вече има обновление за всички поддържани в момента версии на Windows, което отстранява проблема. Компанията препоръчва на всички фирми и потребители да обновят своите версии на Windows с последните ъпдейти от 10-ти октомври т.г.

 

Apple също казва, че проблемът вее е отстранен в нейния софтуер. В това число попадат macOS, iOS, tvOS, watchOS. Разликата е, че "кръпката" все още не е изпратена до потребителите. В момента тя се предлага само за създателите на приложения, а скоро ще бъде изпратена и до устройствата. Когато ъпдейтът е инсталиран, дори устройствата да се свържат с друго устройство, което е компрометирано от KRACK, те няма да са застрашени.

 

Според анализите, около 41% от устройствата с Android са уязвими на атаката, като това са предимно модели с Android 6.0 и по-нови. 

 

Производителите на смартфони и Google все още работят по отстраняване на уязвимостта. Телефоните Pixel на Google ще получат обновлението чак на 6-ти ноември т.г., а останалите производители тепърва трябва да решават кога и как да направят същото. За сега няма данни уязвимостта да е позната и използвана от хакери, но след като вече е обявена, те бързо ще започнат работа по нейното изучаване. /vesti.bg