E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Септември 2017 19:50

Хормоналната терапия след менопауза не увеличава риска от рак

 

 

Пиенето на хапчета с хормони няколко години след менопаузата не съкращава живота, съобщиха американски лекари, направили най-продължителното изследване по темата, предаде Асошиейтед прес.

 

Преди години изследването на ефекта от хормоналната терапия след менопаузата беше прекратено, когато бяха установени неочаквани нежелани последици от хапчетата естроген или естроген с прогестин. Тогава лекарите регистрираха повече случаи на рак на гърдата и инфаркт сред жените на комбинирани хапчета от пет до седем години, и повече инсулти при пилите само естроген, цитира БТА.

 

Продължилото 18 години проследяване обаче установи, че въпреки тези рискове, смъртността от сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и други причини е сходна при жените на хормонозаместваща терапия и пилите плацебо.

 

Новите резултати са успокояващи и подкрепят сегашните препоръки - хормоните са подходящи за някои жени, когато се използват краткосрочно за облекчаване на горещи вълни и други притесняващи симптоми на менопаузата, каза ръководителят на изследването д-р Джоан Менсън от бостънската болница "Бригам енд уиминс".

 

"Това е окончателно" - каза д-р Менсън и добави, че жените искат да знаят дали това лекарство може да ги убие и отговорът изглежда е "не".

 

Хормоните някога бяха смятани за извор на младост за жените навлизащи в менопауза, защото имаше данни да намаляват сърдечносъдовите заболявания и да засилват паметта. В началото на 90-те години на миналия век започна мащабно изследване за ефекта на хормоните върху по-възрастните жени. Резултатите от него доведоха до препоръки, жените да не пият хормони за предотвратяване на възрастови заболявания. При предписването им срещу симптомите на менопаузата е желателна най-ниската доза за възможно най-краткото време.

 

Новото проследяване е обхванало 27 000 жени, участвали и в оригиналното изследване.