E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 07 Септември 2017 19:49

Сън, тренировка или диета – кое е най-важното

 

 

Как да направите интелигентен избор между достатъчно сън, пълноценно хранене и редовно трениране? 

 

Някои хора обикновено не спят, когато са подложени на много стрес. Освен това ядат каквото им попадне, тъй като нямат сила и воля за здравословна алтернатива.

Когато са забързани, предпочитат да си недоспят, да се събудят по-късно, да пропуснат тренировка и т.н.

Правилно ли е това?

 

Изследвания сочат, че за оптимално здраве трябва да спим поне 7-7.5 часа през нощта. Освен това е желателно да посвещаваме 20-30 минути дневно за ходене, тичане, йога или пък друг тип физическа активност. Да не забравяме и придържането към храни, които за полезни.

 

Здравето не е компромис, при който взимаш едно и елиминираш друго. Контролът върху стреса, вземането на решения в полза на здравето и контролирането на кръвното налягане са най-добрият подход към допринасянето за собственото дълголетие.

Той включва още спиране на пушенето на цигари.

 

Бихме ви посъветвали да следвате всички посочени препоръки, но ако трябва да избирате?

Да спите 6-6.5 часа, за да успеете и да потренирате?

 

Трябва да знаете, че сънят се отразява върху решенията, които засягат начина на живот. Когато спите 7 часа вечерно време, това може съществено да се отрази върху здравето на мозъка и сърцето.

Липсата на сън ни прави по-неконцентрирани, по-уморени, а това провокира повече консумация на храна и повишава риска от инциденти.

 

Въпреки че препоръчваме здравословно хранене и трениране преди всичко, пълноценният нощен сън е един от най-важните фактори, определящи функционирането на организма.

 

Затова се налага да открием баланса между трите компонента. Това означава да реорганизираме своя живот – да планираме физическите дейности и здравословните менюта.

 

Ако е необходимо, променете част от живота си, за да влезете в ритъм. Например, пропуснете епизод на любимия си сериал, за да потренирате. Извлечете максимума от свободното си време, като съчетаете вашия час за спорт с този на децата. Или просто говорете с тях, разхождайте се с тях.

 

Ако трябва да приключите важна задача или пък ви предстои тежък ден, легнете си по-рано. Опитайте се да записвате вечерните филми, които искате да гледате по телевизията, за да може да ги гледате в по-удобно време. Извадете телевизора от спалнята.

 

Леглото е само за секс и сън.

Здравето ви е вашият най-ценен ресурс. Той не се постига чрез правене на жертви. /profit.bg